Radio BalkanFox

5 najboljih biljaka za inhalaciju i izbacivanje sluzi

Koje lekovito bilje se koristi pri inhalaciji vrelom parom za razblažavanje sekreta u disajnim putevima?

foto: New Africa/Shutterstock
foto: New Africa/Shutterstock

Inhalacija, poznata još kao terapija parom, metod je za pročišćavanje disajnih puteva koji se primenjuje od davnina.


Među prvima koji su koristili inhalacije bili su stari Egipćani, koji su u vrelu vodu dodavati suvo bilje i minerale kako bi efekat bio snažniji.


Danas se uglavnom koriste električni inhalatori i medikamenti koje propisuje lekar, ali je parenje nad šerpom ključale vode uz dodatak biljaka i dalje popularan trik iz narodne medicine.

 

Imajte u vidu da para ne ubija viruse koji su odgovorni za infekciju, što znači da je neophodno da se javite lekaru i dobijete odgovarajuću terapiju, ali će vam sigurno olakšati disanje i pomoći da izbacite sekret koji je zapušio respiratorne puteve. Inhalacija je delotvorna kod obične prehlade, gripa, infekcije sinusa, bronhitisa i alergija, a deluje tako što vrela para umanjuje iritacije i razblažava zgusnuti sekret.

 

Parenje lica, Parenje, Inhalacija
foto: Pixel-Shot/Shutterstock


Biljke koje se najčešće koriste pri inhalaciji su sledeće.

 


Ova biljka deluje kao ekspektorans, odnosno podstiče uklanjanje bronhijalne sluzi iz disajnih puteva, a uz to ima i antibakterijska svojstva. Obično se dodaje nekoliko kapi eteričnog ulja timijana, koji ne deluje kao iritant, što ponekad ume da bude slučaj s uljima.

 

 

Pored toga što ima lep miris, nana pomaže u otpuištanju sluzi i, takođe, deluje antibakterijski. Međutim, eterično ulje mente u pari ume da bude previše jako, pa je bolji izbor ulje od metvice u inhalatorima.

 

 

Eukaliptus
foto: Pat_Hastings/Shutterstock

Ovo je biljka koja bi trebalo da koristi u vrlo malim dozama jer deluje izuzetno snažno, a pokazala se kao efikasna u izbacivanju šlajma.

 

 

Jedna od biljaka najlepšeg mirisa deluje antivirusno, antizapaljenski i antibakterijski, pa je vrlo popularno za inhalaciju.

 

 

Deluje i antiinflamatorno i sedativno, a istraživanja su pokazala da esencijalno ulje kamilice snižava anksioznost kod pacijente pre neprijatnih medicinskih procedura.

 

 
Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE