Radio BalkanFox

BEZ OVOGA VEROVATNO NE BI USPEO Ako radite 3 stvari kao Nikola Tesla, i vi ste natprosečno inteligentni


Najveći um svih vremena, naš naučnik Nikola Tesla, rođen davne 1856. godine, bez kojeg svet danas ne bi uopšte bio isti, imao je niz pravila za povećanje svoje produktivnosti. Bez njih, vrlo verovatno da ne bi uspeo da ostvari sve što je zamislio.

Dešavalo se da Tesla danonoćno ne spava, a njegov sestrić Sava Kosanović jednom prilikom je otkrio njegove navike. Pa tako, srpski naučnik nije se alkoholisao, nije pušio, niti uzimao kofein. Osim ishrane, Tesla je imao i druge navike koje su doprinosile njegovom zdravlju i funkcionisanju.

1. Vizuelizacija

Nikola Tesla je često govorio kako može da zamisli mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačni proizvod.

Čak i Novak Đoković redovno primenjuje tehnike meditacije i vizuelizacije. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustitte i poradite na problemu u svojoj glavi. U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

“Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene da li testiram turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti”, zapisao je Tesla.

2. Šetnja

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost, ali i generalno zdravlje. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko ideja dobijao upravo za vreme šetnje.

Davne 1881. godine Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od živčanog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

3. Rešavao sam probleme

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja. Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

“Um je oštriji i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koja nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna inovatora, budite sami, tada se ideje rađaju”, tvrdio je Tesla.
Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE