Radio BalkanFox

Da bi bio dobar lider, ne moraš da budeš šef

Uobičajena zabluda je da morate da budete šef da biste bili lider. Ovo jednostavno nije istina. Iako se ova dva termina često koriste kao sinonimi, oni ne podrazumevaju iste kvalitete.

Nisu svi lideri šefovi, niti su svi šefovi lideri. Pravi lideri predstavljaju primer integriteta i poštenja. Ne tolerišu diskriminaciju i uznemiravanje dugih, šta više kada primete ovakvo ponašanje čine sve što je u njihovoj moći da ga eliminišu i urade ono što je ispravno.

Koje kvalitete imaju lideri? Na prvom mestu je strast prema poslu. Bez obzira na radnu etiku, obrazovanje i iskustvo, strast je ono što nas pokreće.

Ali strast vam ne vredi bez drugog kvaliteta, a to su prioriteti. Određivanje prioriteta takođe je od ključnog značaja jer snovi i entuzijazam nisu dovoljni. Morate da imate čvrste ciljeve i postavite rokove.

Da biste mogli da odredite prioritete, morate da razumete sebe i sopstvenu produktivnost jer ne možete očekivati da će vaš tim biti efikasan ako vi sami niste. Pronađite šta vas motiviše i postavite cilj.

Kako budete napredovali u svojoj liderskoj ulozi, shvatićete da morate drugima da delegirate neke svoje odluke. Bez obzira na to koliko dobro odredite prioritete, na kraju postaje nemoguće da sve to uradite sami.

Drugi deo prioritizacije jeste davanje prioriteta vašim troškovima. U početku, za svaki dinar koji potrošite, učinite da najveći mogući procenat ide na prodaju i marketing. Da, isplati se ulagati u dobar prodajni tim.

Jednom kada shvatite kako da odredite prioritete, sve će se promeniti, što nas dovodi do trećeg kvaliteta a to je agilnost. Najbolji lideri razumeju koliko je danas važno biti agilan, bilo da se prilagođavaju poslovnim promenama ili rešavanju krize.

Dalje stižemo do proaktivnosti, koja uključuje kulturu inovacija. Zašto je važno biti proaktivan? Kada inspirišete ljude da oslobode svoju kreativnost, ne samo da povećavate zadovoljstvo zaposlenih, već to može da ime značajan uticaj na svoj rezultat. Zapravo, kompanije u kojima je kreativnost usklađena sa korporativnom kulturom imaju 30 odsto veći rast vrednosti preduzeća i 17 odsto veći rast profita, navodi Fast Company.

Proaktivnost je osobina koja se mora negovati jer ona pravi razliku između toga da radite ono što vam se kaže i da se zapitate šta biste još mogli da radite, bilo da se radi o razmišljanju o načinu smanjenja grešaka ili poboljšanju iskustva klijenata.

I poslednji, najlakši i ujedno najteži aspekt liderstva su ljudi. Liderstvo se svodi na to da podstičete druge ljude da zajedno sa vama tragaju za vašim ciljem.

Možete da budete i (nešto manje efikasan) lider bez postavljanja prioriteta, proaktivnosti, agilnosti ili čak strasti, ali bez ljudi ste samo jedna osoba koja je sama efikasna. Imati ljude koji veruju u vas i vašu viziju je najvažniji deo liderstva.

Foto: fauxels


Original magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE