Radio BalkanFox

Doktor Vojislav Perišić o najboljoj paprici za ajvar

DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIO KOJA PAPRIKA JE NAJZDRAVIJA ZA ZIMNICU: Mora biti BAŠ OVAKVA, samo takva je DOBRA ZA AJVAR

Vojislav Perišić, Foto: Printscreen/youtube/PRVA

Profesor doktor Vojislav Perišić jednom prilikom je pričao o spremanju zimnice i o tome koliko je ona zdrava. Jednu je izdvojio kao najzdraviju i punu vitamina C.

To je jedan od omiljenih namaza u Srbiji, nema ko ga ne voli. Reč je naravno o Ajvaru. Kaže da je paprika “bomba” za imunitet, a samim tim i ajvar.

Međutim, mnogi ne znaju za šta je ovaj namaz odličan kada je zdravlje u pitanju, i veruju u jednu zabludu. Najpre, ajvar je odličan saveznik probave jer ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt, i omekšava stolicu ukoliko vas muči zatvor.

Ajvar
foto: RINA

– Tranzit kroz creva je brži ako je mleveno, a moram malo da razoračam ljude, ja volim ajvar ali je njegova hranljiva vrednost mala. Ako držite dijetu, možete da ga jedete – rekao je on.

Najveću količinu vitamina C paprike ipak izgube tokom procesa pripreme, pa ako želite da povećate unos, jedite ih sveže.

– Ajvar vam je ukusan, i mirisan, i ako je dobro odabrana paprika, pa to je top. Ali, jedino pomaže da brže svarimo hranu koju smo pojeli uz ajvar”, rekao je on.

Kako prepoznati dobru papriku za ajvar?

Ajvar
foto: RINA

– Paprika mora biti crvena, velika kao slonovsko uho, i teška. Mesnata mora da bude! Samo onda je prava za ajvar. Paprika se izgubi u ajvaru, ali ostaju vlakna, to je vrlo značajno. Ta vlakna pokupe i karcinogene, oni moraju što pre van iz nas kroz stolicu, i tu je paprika važna, ona će sve to poterati napolje u roku od par sati. Da pojedete tri puta dnevno po 20 grama ajvara, to su dve kašike. Imaćete meke stolice pet puta dnevno. Jedite slobodno i bez hleba, ja tako radim, samo kašikom jedem ajvar bez ičega drugog”, rekao je on.

Ništa ne vredi ako ne prepoznate prave paprike.

Majke i snajke

02:02

DOBRO POZNATA PORODICA OTVORILA PETU SEZONU MAJKE I SNAJKE Pripremila jednostavan specijalitet koji će SVI OBOŽAVATI

(Espreso)
Espresso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE