Radio BalkanFox

Evo koliku kaznu morate da platite ako prekršite zakon i odete na onaj svet!


Ovi neobični zakoni često su doneti kao odgovor na specifične društvene ili političke probleme, a imaju za cilj rešavanje konkretnih izazova umesto kažnjavanja građana koji bi ih prekršili.

Zabranjeno umiranje u Seliji, Italija

U augustu 2015. godine, gradonačelnik Selije u Italiji doneo je uredbu kojom je zabranio svojim građanima da se razbole ili umru unutar opštine. Ova neobična uredba obuhvatala je obavezne zdravstvene preglede i propisivala kaznu od 10 evra za nepoštovanje. Cilj ove mere bio je da podstakne zdraviji način života i zaustavi opadanje broja stanovnika.

Zabrane zbog proširenja groblja

Dva sela u Francuskoj su 2000. i 2008. godine takođe uvela zabrane umiranja zbog nemogućnosti proširenja groblja. Slična situacija zabeležena je i u Biritiba Mirimu u Brazilu 2005. godine, te u Falčanu del Masiku u Italiji 2012. godine. Ove zabrane su predstavljale način protesta protiv nedostatka grobnih mesta.

Preventivne mere na svetim mestima

U drevnoj Grčkoj, ostrvo Delos, smatrano svetim, zabranjivalo je rađanje i umiranje na svojoj teritoriji, dok je sličan zakon postojao i na japanskom ostrvu Icukušima.

Iako su ovi zakoni ukinuti 1868. godine, sahrane i kremacije i dalje su zabranjene na ovim mestima. Ovi bizarni zakoni imali su praktičnu svrhu rešavanja lokalnih zdravstvenih problema ili nedostatka grobnih mesta.

Ovi neobični zakoni, iako na prvi pogled smešni, često su bili efikasni u postizanju svojih ciljeva, rešavajući konkretne probleme svojih zajednica.

BONUS VIDEO:
Republika

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE