Radio BalkanFox

Koju bolest ima žena Dejana Tomaševića?

Izbranika popularnog košarkaša prvi put je čula za svoje oboljenje kada je dobila dijagnozu, a usledile su godine teške borbe

Dejan i Jelena Tomašević
Dejan i Jelena Tomaševićfoto: Vladimir Šporčić

Proslavljeni jugoslovenski i srpski košarkaš Dejan Tomašević (50) već dugo vodi miran porodični život, u kom uživa sa suprugom Jelenom.


Par je zajedno više od dve decenije, a košarkaš je jednom prilikom za Glossy istakao da se ljubav rodila na prvi pogled.


Kad sam je prvi put video, rekao sam da će to biti moja supruga. Ni posle 20 godina nisam promenio mišljenje, već sam srećan i počastvovan što mi je ona supruga – izjavio je košarkaš pre nekoliko godina.


Godine su prolazile, a par je bio zajedno i proživeo mnogo srećnih momenata, ali i neke ne tako lepe.

 

Košarkaš Dejan Tomašević
Košarkaš Dejan Tomaševićfoto: Damir Dervišagić

Kako i uvek u životu, i kod nas je bilo i lepih i ružnih stvari. Hvala bogu, ipak mnogo više onih srećnih trenutaka, a tu pre svega mislim na rađanja naše dece, neke profesionalne rezultate u mojoj karijeri… Kao i te divne, važno je da imaš s kim da podeliš i one manje lepe stvari – istakao je tada sportista.


Jednom prilikom, Tomaševići su rešili da progovore o tim „manje lepim stvarima“ kojima su se susreli, a u pitanju je Jelenina dugogodišnja borba protiv lupusa.


Kako je Jelena Tomašević ispričala u emisiji RTS Ordinacija, na samom početku bolesti simptomi nisu delovali strašno i bili su bezazleni. Štaviše, prvi put je čula za lupus kada je dobila tu tešku dijagnozu.

 

Primetila sam mesec dana nakon četvrtog porođaja da mi otiče jedan prst, pa sutradan drugi. Obratili smo se lekarima koji su uradili sve potrebne analize i otkrili su da imam lupus. Tada sam i prvi put saznala da postoji oboljenje pod tim imenom – rekla je supruga košarkaša.


U to vreme, porodica Dejana Tomaševića živela je u Španiji, a zatim su se preselili u Grčku, gde je Jelena, puna nade, zatražila drugo mišljenje. Dijagnoza lupusa je, međutim, samo potvrđena.


Doktor mi je objasnio da bez obzira na to što imam 36 godina, moje telo je staro 75. Na moju štetu su otkrili i da sam uz lupus dobila i jednu prateću bolest koja se zove reumatoidni artritis – prisetila se.


Jelena je istakla da je sve počelo naizgled bezazleno: temperaturom i oticanjem.

 

Dejan i Jelena Tomašević
Dejan i Jelena Tomaševićfoto: Youtube/RTS Ordinacija – Zvanični kanal, Kurir TV

Prvo je počela temperatura, koju su pratili otoci. Na primer, otekne mi deo ruke, bude užasno zategnuto, zacrveni se, ne može ruka da se pomera ni u jednom pravcu. Posle 5-7 dana otok splasne, koža se vrati u poravnjanje da možemo nešto da uradimo. Kad kažemo da ne možemo ništa da radimo, to znači da niste u stanju da se umijete, da se obučete, okupate, a pogotovo ako imate bebu u kući – ne možete da je zagrlite, da se igrate sa njom… To je mnogo bolnije. Tada više ne boli telo, tada bole um i duh. Najviše duša – istakla je ona.


I sam sportista priznaje da je ovaj period bio vrlo težak, ali ponosno ističe da je njegova životna saputnica sve podnosila stoički i nije se žalila iako su postojale stvari koje više nije mogla da uradi.

 

Jelena, ako je i imala neke zdravstvene probleme, nikada se nije žalila. Uvek sam ja bio u centru pažnje. Po prvi put sada ona ne može da preuzme obaveze, jer ima temperaturu, što se dešavalo prvih šest meseci. Njen najveći kvalitet je, što i pored svih tih problema, nije dozvoljavala da mi to na neki način osetimo. Posle smo saznali da se trudila da se osami kad joj je baš teško, da ode i isplače se, pozove sestre i podeli tu muku, ali se trudila da mi to u kući ne primetimo – objasnio je Tomašević.


Posebno je bilo teško jer je Jelena morala da brine o Matiji, njihovom tek rođenom sinu.


Voleo bih da kažem da sam ja tad preuzeo te obaveze, posebno oko Matije, ali nisam. Ipak je ona pored svih bolova presvlačila bebu, hranila, dojila… – ispričao je sportista.


Kako je Jelena tada priznala, oni su se nadali još jednoj bebi, ali su morali da odustanu od planova zbog novonastalih okolnosti.

 

Dejan Tomašević
Dejan Tomaševićfoto: Damir Dervišagić

Dejan i ja smo napravili fantastičnu konekciju, mi smo bukavlno konektovani u jednu čistu ljubav. Kada kraj sebe imate nekoga takvog, onda tačno znate gde ćete da izađete, šta ćete da radite u budućnosti… Tako smo mi isplanirali da imamo više dece. Nikada nismo pričali da imamo jedno dete. Neki od nas su hteli petoro. Lupus me je jako poremetio tako da nisam mogla da rodim Dejanu još jedno dete iako je jako želeo i peto. Onda smo se dogovorili da on bude moje peto dete – rekla je Jelena.


Supruga Dejana Tomaševića priznala je tada da je prolazila kroz periode ljutnje zbog toga što joj je život priredio ovakvu borbu i da je strahovala da neće biti uz decu u njihovim najvažnijim životnim trenucima.


– Počinjem da razmišljam šta se dešava, šta će biti… Raste bes. Zato što možda neću biti tu na Manjinoj svadbi. Možda neću biti živa kad Matija pođe u školu, neću biti sa Kićom kad završi fakultet. Prosto, samo se te negativne energije lepe, dolaze… Samo su mi one prividno tu. A onda kada usledi taj plač, taj zagrljaj, kad osetiš tu ljubav onda kažeš sebi: „Ma, možeš ti to“. Imaš sa kim i imaš zbog koga – zaključuje ona.

 
Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE