Radio BalkanFox

Kral jkoji se svake godine ženi i to isključivo DEVICOM

Afrički kralj Masvati III više je poznat po svojim poligamnim načelima i kontroverznim zakonima koje i sam krši, nego po svojoj vladavini.

Kralj Svazilenda na godišnjoj ceremoniji čednosti bira svoju novu suprugu
Kralj Svazilenda na godišnjoj ceremoniji čednosti bira svoju novu suprugufoto: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia

Kraljevstvo Esvatini, daleko poznatije kao Svazilend, jedno je od retkih gde i dalje vlada apsolutna monarhija. U pitanju je malo kraljevstvo bez izlaza na more koje se graniči sa Južnoafričkom Republikom i Mozambikom.

 

Na čelu ovog kraljevstva se nalazi kralj Masvati III koji je na presto došao sa samo 18 godina, a više je poznat po svojim poligamnim principima nego po svojoj vladavini.

 

Prema svazi tradiciji, kralj svake godine organizuje ceremoniju na kojoj bira novu nevestu i sve dok je na čelu Svazilenda, nastojaće da oženi device. 

 

Ova godišnja ceremonija datira još iz 1940-ih i stvorena je da bi se očuvala čednost žena pre braka i služila Kraljici majci. 

Na ovoj tradicionalnoj paradi koja traje osam dana učestvuje hiljade i hiljade devojaka i žena koje plešu nage do pojasa i marširaju do kraljevske rezidencije Engabezveni, gde im kralj nalaže da nabave visoku trsku za paradu čednosti.

 

Devojke se grupišu prema starosti i slažu trsku, a onda idu ponovo u kraljevsku palatu. Nakon dana odmora, pripremaju tradicionalne nošnje za „Ples trske“ nakon kojeg kralj bira svoju nevestu koja mu se najviše dopadne

 

Nevinost se nevesti javno proverava, a da bi da bi došlo do svadbe, devojka mora da zatrudni, jer tada dokazuje da je „podobna“ da bude njegova supruga.

Kralja Masvatija III je jedna supruga napustila, a dve su preminule
Kralja Masvatija III je jedna supruga napustila, a dve su preminulefoto: Jinty Jackson / AFP / Profimedia

Kralj Msvati III zasada ima zvanično 15 žena i sa njima 36 dece, a uz njih ima i brojne ljubavnice.

 

Ko zna da li će do kraja vladavine uspeti na nadmaši „rekord“ svog oca Sobuza koji je imao 70 zvaničnih supruga i više od 200 dece iako postoje nezvanični podaci koji govore da je imao preko 120 žena i 500 dece. 

 

Kralja Msvatija III je jedna žena, kraljica LaGija napustila 2012. godine kada je pobegla iz palate, sa tvrdnjama da je godinama bila žrtva fizičkom i emocionalnog zlostavljanja.

 

Dve žene su mu preminule, jedna je izvršila samoubistvo, a druga je preminula od posledica raka kože. 

 

Ovaj afrički kralj je poznat i po kontroverznim zakonima poput onog koji zabranjuje seksualne odnose neudatim ženama i osobama mlađim od 18 godine.

 

A da su pravila tu da bi se kršila dokazao je i sam kralj kada je 2005. godine oženio maloletnicu LaDubu koja je tada imala 16 godina.


 

 
Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE