Radio BalkanFox

MESTO U SRBIJI KOJE JE POZNATO PO KAFANAMA

MESTO U SRBIJI KOJE JE POZNATO PO KAFANAMA, ALI I PO GLUMICI TRAGIČNE SUDBINE! Branislav Nušić joj lično podario ovo delo (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen

Kroz šetnju Velikim Gradištem i pričama meštama, Vukašin Grozdanić, autor emisije “Kojekude po Srbiji” upoznao vas sa čarima, legendama, mitovima ovog mesta.

Prvi koji je opisao ovaj grad jeste Nenad Goja Mihajlović, profesor istorije.

– Gradište je oduvek bilo kafansko mesto jer je ovde carina, svi brodovi moraju ovde da stanu, shodno tome i mornari s brodova izlaze i tu je uvek bilo burno. Kažu da je pre Drugog svetskog rata, ovde bitisalo 3.000 stanovnika, a 39 kafana! Danas ih ima još više, ali bi danas to mogli da opravdamo sa turizmom. Gradišanske kafane imaju svoju specifičnost, a to je napre muzika i orkestri koji u njima sviraju.

Istoričar je potom napomenuo na Gradište živi leti:

01:31

MESTO U SRBIJI KOJE JE POZNATO PO KAFANAMA, ALI I PO GLUMICI TRAGIČNE SUDBINE! Branislav Nušić joj lično podario ovo delo

– Gradište živi leti, to je poenta. Onda opet čuvene kafane, pa i zimi su tek aktuelne, tada nema šetanje kejom, pecanje i ostalih letnjih aktivnosti. Gde će ljudi, ako ne u kafanu.

Potom je spomenuo priču o velikoj glumici, tragične sudbine:

Živana Žanka Stokić, najveće srpsko ime glume u 20. veku. Neverovatna žena, a rođena baš ovde u Velikom Gradištu. Njena priča upravo tu i počinje, iako nije dugo živela ovde. Otac joj preminuo, majka se preudala za nekog popa u selu jednom. Zatim je njen očuh nju udao kada je imala 14 godina, a ona pobegne od tog muža. U tom trenutku Žanka vidi pozorište i ode, tako joj počela karijera. Žanka je bila lična prijateljica Branislava Nušića, a on je njoj napisao Gospođu Ministarku.


Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

14:36

KOJEKUDE PO SRBIJI: Smederevo

Kurir
Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE