Radio BalkanFox

Na godišnjicu smrti Ćazima Čolakovića: Tihi sevdalija koji je milovao pesmu

Muzička apoteka Ćazim Čolaković
Foto: Promo

„Zašto me ostavlĵaš ti,

kad sam te volio,

kad sam te ljubio

i kad sam samo za tebe živio.

Zar sve je prošlost ljubavi moja,

zar više nade nema,

u srcu mome nikad te neće

zamenit druga žena.

Zar idu dani i tvoja sreća,

nestaje moje tuge,

ti ćeš me tražit, a ja ću volit

iskrene oči duge.“

(Omer Pobrić)

15. aprila 2016. godine preminuo je Ćazim Čolaković, legenda sandžačkog sevdaha i pevač megahita „Zašto me ostavljaš ti“.

– Ćazim nije pevao, Ćazim je milovao pesmu. Uživao sam u tom njegovom milopoju. Skoro sve moje najlepše pesme pisao sam za Ćazima, najsuptilnijeg tumača sevdalinki – pričao je legendarni Omer Pobrić.

– Kada sam 1975. godine napisao i komponovao pesmu „Zašto me ostavljaš ti“, nijednog trenutka nisam imao dilemu ko će da je otpeva. Mogao sam da je snimim i sa najpopularnijim pevačima tog doba, ali poželeh da je Ćazim odgudi najlepše na svetu.

Ćazim Čolaković je iskonski Sandžaklija, i genima i muzičkim izrazom. Rođen je 1953. godine u Sjenici, gde je završio osnovnu školu. Nakon toga se sa porodicom preselio u Sarajevo i upisao Srednju muzičku školu.

Prvu singl ploču snima 1971. godine sa pesmama Damjana Babića „Piši mi“ i „Ko nekad te volim“ uz aranžman i orkestar Branimira Đokića. Već 1972. godine pobeđuje na festivalu u Vrnjačko Banji sa pesmom Damjana Babića „Ti budi moja“.

Diskografska karijera Ćazima Čolakovića trajala je od 1971. do 2001. Snimio je dvanaest singlova i desetak albuma Najplodniju saradnju i najveće hitove („Zašto me ostavljaš ti“, „Majko, srećan ti rođendan“, „Marizela“, „Sve smo mogli mi“, „Kad bi žiivot moj sto godina bio“, „Princeza“, „Snežana“, „Garavuša“, „Sreća na dlanu“, „Ne kasajte razigrane vrance“, „Sa planine vetar vije“, „Sve dok živim tebe ću da pamtim“, „Ostavljeni dečak“, „Niko ko Bosanac“, „Proklinjem te lepa ženo“) ostvavrio je sa Omerom Pobrićem.

– Sa Omerom sam sarađivao više od 20 godina. Pobeđivali smo na top listama najslušanijih radio stanica, bilo je tu zlatnih i srebrnih ploča, nekoliko pesama koje su bile veliki hitovi u bivšoj Jugi – pričao je Ćazim u mikrofon Muzičke apoteke na obeležavnju godišnjice Ilidžanskog festivala.

1982. godine Ćazim Čolaković je smimio album života sa biserima sandžakog sevdaha: „Mlado momče za Sjenicu pita“, „Moćevčiću mali Carigrade“, „Kad pogledam sa bedema“, „Oj, golube, moj golube“, „Ja prošetah šefteli sokakom“, „Svud je kiša, svud je blato“, „Moja draga, moja mila“, „Po Taslidži pala magla“, „Lele, izađoh da se prošetam“, „Po varoši povaljana trava“, „Istiha me glava boli“, „Sinoć Meho“.

– Ćazim je dragulj naše pesme i sevdaha. Ćazim je jedan od retkih pesvača koji u svom glasu i načinu pevanja ima specifičnu i prepoznatljivu ornamentilku – govorio je maestro Omer Pobrić.

(Goran Milošević)
Telegraf

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE