Radio BalkanFox

Najbolje zemlje Evrope u kojima penzioneri mogu da uživaju

Poslednjih godina termin „srebrni nomadi“ je postao vrlo popularan, globalno. U pitanju su osobe koje su u penziji, a koje žele da svoje vreme provode u nekoj od evropskih zemalja, nevezano sa zemljom u kojoj su radile ili živele do tada.

Želite li da svoje pozne godine provedete u Evropi? Želite da svoje penzionerske dane provedete na plažama ili na destinacijama gde nema hladnog vremena? Ovo su najbolje zemlje Evrope za „srebrne nomade“ i zemlje koje pružaju najbolje uslove za penzionerske vize.

Odlazak u penziju u neku od evropskih zemalja bi mogao biti lakši nego što mislite. Toplo vreme bez stresa i dobar životni standard su sve ono što svako od nas može poželeti. Međutim, preseljenje u drugu zemlju zahteva malo istraživanja i planiranja, posebno jer su mnoge vize usmerene na radno sposobne osobe.

Foto: Pixabay.com

 

Italija, „Elective Residence“ viza

Italija je popularna destinacija za penzionere i postoje opcije za vizu osmišljene da vam pomognu u tome. Uslove za ovu vizu je malo teže ispuniti, jer da biste se prijavili, trebaće vam prihod od najmanje 31.000 evra godišnje (oko 2.500 evra mesečno). Ova viza važi jednu godinu i može se obnoviti na najviše četiri godine. Posle pet godina boravka u zemlji možete podneti zahtev za stalni boravak.

Foto: Pixabay.com

 

Španija, „Non-lucrative“ viza

Ova viza zahteva da imate mesečni prihod od nešto više od 2.150 evra mesečno ili 25.816 evra godišnje. Pored toga, kandidati moraju dokazati da imaju sveobuhvatno zdravstveno osiguranje koje je jednako ili bolje od javne zdravstvene službe u zemlji kojoj borave. Oni mogu ostati u zemlji godinu dana i moraju provesti najmanje 183 dana kako bi obnovili svoju vizu. Može se produžiti na četiri godine, posle čega se podnosi zahtev za državljanstvo.

Foto: Pixabay.com

 

Grčka, „Permit for Financially Independent Persons“ viza

Ova viza zahteva da imate minimalni prihod od 24.000 evra godišnje, odnosno 2.000 evra mesečnp, ali ne možete imati nikakve ekonomske ili investicijske aktivnosti unutar zemlje. Izvori prihoda uključuju penziju, iznajmljivanje nekretnina i ulaganja. Ova viza se izdaje na dve godine i može se obnoviti na kraju tog perioda.

Foto: Pixabay.com

 

Kipar, viza kategorije F

Viza kategorije F je verovatno jedna od najboljih opcija da na Kipru provedete svoje penzionerske dane. Neophodno je da imate penziju u iznosu od 9.568 evra godišnje (oko 600 evra mesečno), i tada možete aplicirati, a možete i kupiti nekretninu.

Foto: Pixabay.com

 

Malta

Malta ima poseban program koji se zove Malteški program za penzionere. Ukoliko želite da aplicirate, morate da posedujete nekretninu na Malti vrednu najmanje 220.000 evra ili iznajmiti nekretninu koja košta 8.750 evra godišnje. Kandidati takođe moraju imati zdravstveno osiguranje izdato na Malti. Viza zahteva da ne provodite manje od 90 dana godišnje ili više od šest meseci u bilo kojoj drugoj šengenskoj zemlji osim Malte.

Foto: Pixabay.com

 

Portugal, viza D7

Viza D7, ili viza za pasivni prihod, čini odlazak u penziju u Portugalu privlačnom opcijom za mnoge državljane zemalja van EU. Da biste se kvalifikovali, morate imati minimalni mesečni prihod od 705 evra. Taj prihod može biti iz niza različitih izvora, uključujući penziju, iznajmljivanje nekretnina ili ulaganja. Nosioci D7 vize imaju koristi od istih zdravstvenih beneficija kao i građani Portugala.

 

 


.K1info

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE