Radio BalkanFox

Najdugovečnije životinje na Zemlji

Teško je utvrditi životini vek životinja u prirodi jer usled brojnih faktora, poput uništavanja prirodnog staništa, predatora, stope smrtnosti mladunaca i bolesti, neretko se dešava da ne dožive duboku starost.

Međutim, neke životinje svakako žive mnogo duže od drugih. U nastavku saznajte koje životinje najduže žive.

Profimedia

 

Džinovske kornjače sa Galapagosa

Najveća vrsta kopnenih kornjača može da napuni i 100 godina, a najstarija zabeležena imala je 152. Najpoznatija vrsta ove kornjače je kornjaća Džordž koji je naseljavao ova ostrva više od jednog veka, a upravo je on bio inspiracija Čarlsu Darvinu za Teoriju o evoluciji. Usamljeni Džordž, kako su ga nazivali, uginuo je 2012. godine.

Grenlandski kit

Ovi vodeni sisari imaju životni vek od oko 200 godina i drugi su najveći sisari, posle plavog kita.

Profimedia

 

Grenlandska ajkula

Ove ajkule u proseku žive dva veka, a jedna otkrivena imala je 400 godina. Dugo žive jer sporo rastu, centimetar godišnje, a punu zrelost dostižu sa 100 godina. 

Grenlandske ajkule se uglavnom hrane ribom, ali su u stomacima nekih od njih ranije pronađeni i ostaci jelena, pa čak i konja. Njihovo meso smatra se delikatesom na Islandu, ali takođe može biti i toksično.

Profimedia

 

Arctica islandica

Ove okeanske školjke žive u severnom Atlanskom okeanu, a u pitanju je vrsta koja živi veoma dugo, a jedna otkrivena imala je 507 godina. Drevna školjka dobila je nadimak Ming jer je rođena 1499. godine kada je Kinom vladala ova dinastija.

Meduza

Turritopsis dohrnii nazivaju se besmrtne meduze. One započinju život kao larve, pre nego što se nađu na morskom dnu i pretvore u polipe, pa tek onda u meduze. Zreli Turritopsis dohrnii mogu se vratiti u stanje polipa ukoliko su fizički povređene ili izgladnele, a nakon oporavka mogu da se vrate u stanje meduze. Na taj način one ponovo pokreću životni ciklus.

Pixabay

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama
24sedam

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE