Radio BalkanFox

Ne pravite ove greške! Psiholog upozorava na koja četiri načina roditelji mogu da upropaste samopouzdanje kod dece

Zdravo i snažno samopouzdanje ključno je za decu. Podstiče ih da prolaze kroz izazove, isprobavaju nove stvari i veruju u sebe. Samopouzdanje ima veliki uticaj na to kako vidimo sebe, što oblikuje naše ponašanje i odluke.

Zdravo i snažno samopouzdanje ključno je za decu. Podstiče ih da prolaze kroz izazove, isprobavaju nove stvari i veruju u sebe. Samopouzdanje ima veliki uticaj na to kako vidimo sebe, što oblikuje naše ponašanje i odluke.

Roditelji puni ljubavi ponekad mogu nenamerno da povrede samopouzdanje dece. Svi nekad grešimo kada je u pitanju šta reći i kako se ponašati.

„Ove roditeljske greške u komunikaciji često su podstaknute roditeljskim pogrešnim procenama. One mogu negativno da utiču na samopoštovanje naše dece, iako mi, kao roditelji, imamo pozitivne temeljne namere. Da bismo izbegli te greške, prvo moramo da znamo šta i kako uzrokuju negativan učinak“, kaže psiholog Džefri Bernstein za Psychology Today.

Izdvojio je četiri načina na koje roditelji mogu da „ubiju“ samopouzdanje kod dece.

1. Oštro kritikovanje

„Biti kritikovan od strane roditelja može biti emocionalno izazovno, posebno ako se to radi na grub ili ponižavajući način. Po mom iskustvu dečjeg psihologa, većina kritičnih roditelja bori se sa svojim teskobama koje prebacuju na decu“, ističe psiholog. Preterano kritikovanje može da naruši samopouzdanje dece, osećaj vrednosti i da izazove osećaje tuge, ljutnje ili frustracije.

„Ovakvi oštri prekori mogu da dovedu do pada motivacije i nedostatka poverenja u svoje sposobnosti“, upozorava Bernstein.

2. Preterana zaštita

Konstantna zaštita dece od izazova i prepreka može da ih spreči da razviju samopouzdanje, tvrdi psiholog. Preterana zaštita takođe može da ograniči prilike za istraživanje, učenje i greške, što je sve važno za njihov rast i razvoj.

„Roditelji moraju da pronađi ravnotežu između zaštite svoje dece i dopuštanja za preuzimanje rizika i suočavanja sa izazovima kako bi im pomogli da se razviju u samopouzdane osobe“, objašnjava Bernstein.

3. Izazivanje osećaja krivice

„Jedna je stvar je pitati decu kako bi se osećala da su na vašem ili tuđem mestu u određenoj situaciji. Međutim, roditelji često to teraju do krajnjih granica i pokušavaju kod svoje dece da izazovu osećaj krivice zbog njihovih misli, osećaja ili postupaka“, navodi psiholog.

Napominje da mu mnogi roditelji govore kako decu jednostavno pokušavaju da poduče životnim lekcijama, ali izazivanje krivic poništava njihov cilj. „Roditelji koji koriste osećaj krivice kako bi kontrolisali svoju decu, rizikuju njihovo otuđenje“, dodao je. Sve ovo može negativno da utiče na samopouzdanje dece.

4. Preterana upotreba sarkazma

„Korišćenje sarkazma šteti deci jer mogu da se osćatju posramljeno“, kaže psiholog. Roditelji koji su frustrirani mogu na kraju da govore na te destruktivne načine, koristeći sarkazam. „Nažalost, omalovažavanje dece sarkazmom stvara prepreku u pokušaju učinkovite komunikacije i samo pogoršava stvari. To može da uništi njihovo samopouzdanje“, zaključio je Bernstein.

 Danas je Međunarodni dan porodice! Evo koliko je ova zajednica važna za sreću pojedinca

Društvo

Svetski dan porodice predstavlja dan kada se posebna pažnja posvećuje značaju ove jedinice društva kao jedne od najvažnijih tvorevina civilizacije.

sledeća vest
Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE