Radio BalkanFox

Od kraljice lepote do prve dame narko kartela

Ema Koronel Aispuro, supruga narko bosa Hoakina El Čapa Guzmana, pomagala mu je u poslovima, organizovala njegovo bekstvo iz zatvora, a sada je puštena iz zatvora. Njeno bogatstvo se procenjuje na oko pet miljardi dolara. 

Ema Koronel Aispuro je supruga Hoakina Guzmana poznatijeg kao El Čapo
Ema Koronel Aispuro je supruga Hoakina Guzmana poznatijeg kao El Čapo foto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ema Koronel Aispuro, supruga najozloglašenijeg narko bosa na svetu El Čapa i majka njihovo dvoje dece, dospela je na sve naslovne strane ove nedelje nakon što je puštena iz zatvora.

 

Ona će sada početi svoj novi život bez njega, a provela je dve godine iza rešetaka u Los Anđelesu nakon što je osuđena za pomaganje mužu u distribuciji droge vredne više milijardi dolara u Americi.

 

Ali ko je u stvari bivša kraljica lepote Ema Koronel Aispuro i kako je postala najbliži saradnik i saučesnik najozloglašenijeg narko-bosa na svetu?

 

Novooslobođena zatvorenica rođena je 1989. u porodici sa stočarskog ranča u blizini San Franciska, a odrasla je u zabačenom selu Durango la Angostura u Meksiku.

 

Koronel Aispuro je postala misica sa 17 godina, kada je pobedila na izboru za lepotu na Festivalu kafe i guave 2007. u Kanelasu u Meksiku.

Meksičko-američka dvojna državljanka takođe nije prva u svojoj porodici koja ima veze s kartelom, jer je njen otac Ines Koronel Bareras bio jedan od El Čapovih najviših saradnika pre njegovog hapšenja 2013. godine.

 

Kako je upoznala Hoakina “El Čapa” Guzmana?

 

Koronel Aispuro je upoznala narko kralja kada ju je zamolio za ples na zabavi u Meksiku kada je ona imala 17 godina.

Koketno mi se osmehnuo. Posle nekog vremena mi je jedna osoba rekla: „Čovek te pita da li želiš da igraš sa njim“. I rekla sam: “Okej” – ispričala je u intervjuu za “LA Times”.

 

Otpočeli su burnu romansu i Koronel Aispuro je postala njegova treća žena, a venčali su se kada je napunila 18 godina.

El Čapo je 32 godine stariji od nje, a njihove dve ćerke su najmlađe od njegovo 19-oro dece koje navodno ima.

 

Koja je bila njena uloga u njegovom carstvu droge?

 

Koronel Aispuro je FBI pritvorio na međunarodnom aerodromu “Dales” u Vašingtonu u februaru 2021. zbog optužbi za trgovinu drogom.

 

Prema tužiocima, ona je pomagala u vođenju narko carstva svog muža između 2014. i 2017. godine i to „blisko sarađujući sa komandnom i kontrolnom strukturom“ kartela Sinaloa.

 

Ona se 2021. godine izjasnila da je pomogla u uvozu više od 450.000 kilograma kokaina, 90.000 kilograma heroina, 45.000 kilograma metamfetamina i oko 90.000 kilograma marihuane.

 

Koronel Aispuro je takođe učestvovala u dve zavere da se El Čapo izvuče iz zatvora. Jednom je bekstvo bilo uspešno, dok je onda usledio drugi neuspeli pokušaj sledeće godine dok je čekao ekstradiciju u SAD.

 

Kako ga je podržala na suđenju?

Koronel Aispuro prisustvovala je suđenju svoga muža svakog dana.

 

Često je nosila velike naočare za sunce i skupu dizajnersku odeću kojoj su novinari tabloida procenjivali vrednost u svojim časopisima.

 

Bivša kraljica lepote je tokom suđenja objavljivala inspirativne citate o ljubavi i odanosti na svom Instagramu nalogu koji je tada izbrisan.

 

Takođe je iskoristila priliku da da intervju, u kome ga El Čapa predstavila kao voljenog oca i muža.

Kada je doneta osuđujuća presuda El Čapu, on se okrenuo da je pogleda i poslao joj poljubac.

 

Boreći se sa suzama, Koronel se nasmejala i podigla palac.

 

El Čapo je dobio doživotnu kaznu zatvora, a dane će proživeti u zatvoru koji se naziva „Alkatraz stenovitih planina“ i „visokotehnološka verzija pakla“.

 

Šta je sa njihovom decom?

Koronel Aispuro je rodila devojčice bliznakinje – Emali i Mariju Hoakinu. 

 

Guzmanovo ime je izostavljeno iz izvoda iz matične knjige rođenih dece jer je američki Stejt department nudio nagradu od pet miliona dolara za njegovo hapšenje u vreme njihovog rođenja.

 

Koronel je molila sudiju na njenom suđenju da ne dozvoli njenim ćerkama „da rastu bez prisustva majke“, pa se očekuje da će iskoristiti svoju novostečenu slobodu da im se vrati.

 

U svakom slučaju, po podacima koji se mogu naći na Internetu, Koronel ima bogatstvo od pet milijardi dolara, tako da joj novac svakako neće biti problem.

 

Bonus video: 

 

 

 

 
Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE