Radio BalkanFox

Odledite stakla na kolima za 10 sekundi

Počinje sezona jutarnjih mrazeva i muke vozačke sa zaleđenim vetrobranskim staklima. Za to postoji odlično rešenje i neke stvari koje se nikako ne preporučuju.

Za početak, nikada zaleđena stakla nemojte da polivate vrućom vodom jer mogu da puknu, posebno ako već imaju manja oštećenja. Bolji izbor je mlaka voda koju na staklo nanosite krpom.

Vrlo je jednostavno. Napravite domaću tečnost za odleđivanje kojom ćete ujutru samo pošpricati zaleđena stakla. Ona će led omekšati i čišćenje će biti gotovo za nekih 10 sekundi.

Pixabay

Sredstvo za odleđivanje

Prvi recept za odleđivač:

U flašu stavite litar alkohola, decilitar vode i 1 čajnu kašičicu deterdženta za pranje sudova. Dobro promućkajte i koristite po potrebi.

Drugi recept za odleđivač:

Postoji još jedan recept: u boci s raspršivačem pomešajte alkohol i vodu u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

Mudro parkirajte

Takođe, imajte na umu da mudro parkiranje, takođe, pomaže. Parkirajte ga tako da prednji deo bude okrenut na istok te, ako je moguće, da vozilo ne zaklanjaju zgrade i kuće. Na taj način će prvi jutarnji zraci polako otapati led na vetrobranskom staklu, pa ćete ujutru pre krenuti njime na posao.

Printscreen/YouTube/Which

Zaleđena šoferšajbna

Platna kartica je i ovde spas

Ukoliko se nađete negde u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni strugalicu – posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. Ići će malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto i odvezete se kući.

I stavljanje kartona na stakla je odličan način prevencije stvaranja leda. Umesto kartona možete staviti i stari peškir, piše 24sata.hr.

Pexels

Zaleđeni retrovizor

Zaštitite brisače i retrovizore

Ako želite da se brisači ne zalepe za zaleđeno stakla, stavite na njih stare čarape. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu, pa se neće ni zalepiti.

Spoljni retrovizori na automobilu neće se zalediti ako ih “zapakujete” u plastične kese. Možete da ih omotate i gumenom trakom.

Pexels

Zaleđena šoferšajbna

Zaštitite brave od leda

Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći. A ako želite lda zaštitite vrata od zaleđivanja, da ujutru možete bez problema da ih otvorite, posegnite za nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje.

Pexels

Zaleđena brava

Kako da se stakla ne magle

Ovo je čest slučaj tokom hladnih dana.

Možete da premažete sva stakla penom za brijanje i dobro protrljajte papirnim ubrusom, sve dok višak ne nestane. Istu metodu možete koristiti i kod kupatilskih ogledala.

Takođe, napunite stare čarape peskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pesak upija vlagu, pa će tako smanjiti njenu količinu i u vašem vozilu.

Profimedia

Zamagljena stakla

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama
24sedam

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE