Radio BalkanFox

ODLIČAN ZA MOZAK! JEDITE BROKULE ŠTO ČEŠĆE… – Live

Brokoli je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka iz porodice kupusa. Reč „brokoli“ je italijanskog porekla i znači „rascvetana ćuba kupusa“.

Brokoli se upotrebljava u ishrani više od 2000 godina a vodi poreklo sa područja Mediterana i Male Azije (sadasnja Turska). U italijanskoj kuhinji se smatra važnim povrćem, pa su Italijani prvi brokoli predstavili engleskoj i američkoj kuhinji.

Premda je brokoli riznica raznih minerala, vitamina i oksidanata, sulforan je taj koji se smatra izuzetnom supstancom. Sulforan je blago za ceo organizam a naročito za mozak. Sulforafan se formira tokom žvakanja ili kuvanja brokolija, kada dolazi do interakcije između enzima mirozinaze i izotiocinatona. Pozitivan efekat sulforana se ogleda u sledećem:

Povezuje neurone – studije su pokazale da suplementi sulforana imaju pozitivan terapeutski učinak kod autizma.

Podiže energiju – sulforan uvećava broj mitohondrija, ćelija čija je funkcija da proizvedu energiju iz nutritivnih materija.

Deluje kao antioksidant – vitamini C i E, kao ntioksidanti imaju sposobnost da se bore protiv oštećenja ćelija moždanog tkiva, dok sulforan ima još i veću 4. sposobnost za uvećanjem glavnog regulatora koji pokreće prirodnu reakciju tela na stresore iz okoline, što uključuje aktivaciju zaštitnih gena.

Štiti ćelije od propadanja – upalni procesi mozga su prethodnica mnogih degenerativnih bolesti, kao što su Alchajmer i Parkinson. Do neuro inflamacije dolazi zbog uvećanja proteina NF-kappa-beta. Sulforan umanjuje količinu ovog proteina a samim tim i inflamaciju.

Premda brokoli i nije česta namirnica u našoj tradicionalnoj ishrani, bilo bi dobro uvrstiti ga kada god je to moguće. Kod nas u kući brokoli se najviše jede sirov i sa različitim umacima.

Ako želite da poboljšate vaše zdravlje i prčitate još ljekoviti i korisni savjeta, “Vodić Do Zdravlja” možete pronaći na OVOM linku.


Live-news

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE