Radio BalkanFox

Petrinja ove godine po treći put ima festival elektroničke glazbe

Petrinja Dance Event – 53DE, besplatni jednodnevni festival elektroničke glazbe ove će se godine održati po treći put, 29. lipnja na već poznatoj lokaciji – u zelenoj oazi Gradskog Kupališta Petrinja.

Ideja je inicijalno realizirana 2022. godine od strane nekolicine entuzijastičnih Petrinjaca, zaljubljenika u ovu vrstu glazbe, a s ciljem revizalizacije i oživljavanja kulturne i glazbene alternativne scene u gradu i županiji. Uz neizostavnu podršku publike koja je iz godine u godinu sve brojnija, te uz institucionalnu i medijsku podršku, festival 53DE prepoznat je kao događanje koje će na jednu noć i dan pretvoriti u oazu užitaka za sva čula!

Foto: PROMO

Ovogodišnji lajnap predvodi doajen klupske scene – Marijan Felver. Zagrebački DJ poznat mnogim generacijama, pogotovo onim nešto starijima koje su uz njegovu glazbu plesale još u devedesetima. Tijekom desetljeća na sceni, Felver je bio pokretač mnogo inicijativa, i sudjelovao u raznim uspješnim projektima, o čemu slikovito kaže ekipa šibenskog RatCat kolektiva čiji je i počasni član: ‘ćaća’ hrvatske elektroničke scene u čije se temelje ugradio s tvorničkim ‘Stereo Studio’ proizvodom zajedno s Frajmanom i Kikijem, potom – uz bezbroj međuvremenskih nastupa – nastavio ‘Stereotipom’, drugim brandom za drugo vrijeme, s adekvatnim suputnikom Dixonom, s jednakim se poletom ovih dana ugrađuje u scenu svojim aktualnim projektom ‘Planet srijeda’.

Uz Felvera, za ples i dobru energiju pobrinut će se i Diskordia, amsterdamski techno dvojac nastao 1995. u Amsterdamu, a čiji su članovi Darko Veble i Mario Vrbanac. Dolazeći iz različitih glazbenih sredina, techno su smatrali najbližim i najintimnijim načinom izražavanja. Samo nekoliko mjeseci nakon okupljanja za izdavačku kuću poznatog amsterdamskog kluba Mazzo objavili su prvu snimku za M-track. Nekoliko izdanja kasnije uočeni su i potpisani od strane legendarne berlinske kuće Tresor za koju su počeli izdavati glazbu koju su prepoznali i svirali neki od najistaknutijih svjetskih techno DJ-eva među kojima i Jeff Mills, Laurent Garnier, Kevin Saunderson, Kenny Larkin. Osim izdavanja ploča, još veći užitak pružale sui m svirke uživo, a njihovi nastupi oduševljavali su publiku mnogih europskih festivala i klubova kao što su Tresor – Berlin, Rex – Paris, Razzmatazz, Moog – Barcelona, Paradiso, Dance Valley – Amsterdam.

Foto: PROMO

Na 53DE sudjeluju od prvog izdanja, jedni su od prije spomenutih Petrinjaca entuzijasta koji će i ove godine publiku povesti na magično i rasplesano putovanje.

Na trećem izdanju stageom će još jednom zavladati i afro house, a afričku kulturu u Petrinju će donijeti DJ-ica Lana G čije putovanje kreće s plesom – njezinom prvom ljubavi kroz koju je sve više razvijala svoju daljnju ljubav prema house glazbi i afričkom zvuku. Vremenom je nastao i kolektiv Soulectors čiji je fokus razvijanje afro house kulture i organiziranje afro & soulful evenata u Zagrebu. Njezini setovi prožeti su zvukovima latino, afro, vocal & soulful housea. DJ resident je u dva renomirana restorana – El Toro i Maredo, a možete je vidjeti i iza DJ pulta u dobro poznatim zagrebačkim klubovima poput Funk Cluba, Mastersa, Aquariusa i Petog Kupea.

Nakon Lane G stage preuzima Omar, koji je svoj zanat ispekao kao rezident legendarnog klupskog programa ‘Stereo Studio’ i kao pokretač klupskih večeri ‘Pulse’, koje više od desetljeća organizira u Sisku, trenutno u klubu mladih ‘Skwhat’. Svoj stil bazira na techno/house izričaju oslanjajući se na razvijeni senzibilitet prema kvalitetnoj glazbi. Svirkama uvijek nastoji ispričati priču koja se temelji na muzikalnosti i originalnosti. Obožava manje klubove i maratonske setove.

Foto: PROMO

Festival će zatvoriti Kristijan Kozlowsky, čija fuzija i empatija kod selekcije glazbe pokazuje kako zapravo doživljava svijet oko sebe i koliko je nesebičan u stvaranju dobre atmosfere. Kroz dosljedno i višegodišnje brušenje svog talenta, konstantno eksperimentira s novim zvukovima, koncentrirano određuje koncepciju svog seta koji je uvijek pozitivno iznenađenje za plesače. Kozlowski je DJ, organizator i promotor evenata i producent. U glazbi, on je storyteller, analitičar i dijagnostičar svoje publike, kao i odličan selektor i poznavatelj širokog opusa glazbe raznih žanrova. Njegova fuzija i iskustvo organiziranja lokalnih evenata i predanost onome što voli svaki put oblikuje novi način osobnog izražavanja kroz pažljivo osmišljene DJ nastupe.Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
24sata

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE