Radio BalkanFox

Pozorište Boško Buha na novoj lokaciji

Glumački ansambl najstarijeg pozorišta za decu u Beogradu, „Boško Buha„, može najzad da se nada stalnoj adresi u kome će raditi. Novi prostor trebalo bi da dobije u obnovljenoj zgradi nekadašnje pošte na Savskom trgu, remek-delu velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića.

pošta, Pošta 6, Savska
foto: Youtube Printscreen

Kako se najavljuje, jednom od najlepših zdanja predratnog Beograda biće vraćen originalni izgled, sa raskošnom fasadom i u identičnim razmerama koje je imalo sve do 1944. godine. Po završetku rekonstrukcije, Korunovićevo zdanje postaće ne samo prostor za Pozorište „Boško Buha“ (koje sada izvodi svoje predstave u Teatru „Vuk“), nego i za interaktivni dečji muzej i biblioteku.

– Sve okolnosti idu nam naruku: centar grada „seli“ se na Savu i nove lokacije, pa će tako biti više atraktivnih mesta u gradu. Posle adaptacije, „Buhina“ Večernja scena ostaće na Trgu republike, a kompletno dečje pozorište odlazi u Beograd na vodi – objasnio je Igor Bojović, direktor „Buhe“ za Večernje novosti i dodao:

pozorište Boško Buha, Igor Bojović
foto: Nemanja Nikolić

– Nadamo se da ćemo u ovaj prostor ući za dve godine i u njemu imati dve scene istog kapaciteta i sa istim brojem sedišta. Samim tim, moći ćemo da ostvarimo „pun“ repertoar i duplo veći broj termina, pa i da zovemo u goste druga pozorišta iz zemlje i sveta.

Nakon završetka rekonstrukcije, Korunovićevo zdanje na Savskom trgu postaće novi dom za dečije pozorište „Boško Buha“, interaktivni dečiji muzej, kao i biblioteku, dok će se na poslednjem spratu nalaziti restoran i kafić za posetioce, sa otvorenim terasama na delovima ravnog krova.

Istorija zgrade

Zgrada pošte sagrađena je 1929. godine u srpsko-vizantijskom stilu, po nacrtima arhitetkte Momira Korunovića. Ovo zdanje, koje je ponosno isticano na razglednicama starog Beograda, tokom Drugog svetskog rata pretrpelo je velika oštećenja.

Fasada zgrade je kombinacija ponirućih i horizontalnih redova prozora, venaca, zabata, okolusa i medaljona, sa u Beogradu retkom ekspresionističkom plastičnom dekoracijom i dinamičnim izgledom. Arhitekta je pored romantičarskih, ekspresicionistički i motivima secesije, dodao svoj lični pečat u vidu rogljastih zabati na krovu. Radeći na ovoj zgradi, Korunović je napustio akademsku krutost i simetričnost.

Pošta je većinski uništena tokom savezničkog bombardovanja Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, a kasnije je rekonstruisana 1947. u socrealističkoj arhitekturi koju je favorizovao novi komunistički režim.

(Kurir.rs)

Bonus video:

Maja Gojković objasnila kako je sprečena prodaja Memorijalnog kompleksa Boško Buha

02:18

Maja Gojković objasnila kako je sprečena prodaja Memorijalnog kompleksa Boško Buha

Kurir
Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE