Radio BalkanFox

Radmila Bakočević o životu, porodici i najboljim ulogama

RADMILA BAKOČEVIĆ OTVORILA DUŠU: Kada se zavesa spusti, bila sam domaćica, majka, supruga i danas baka! To su moje NAJBOLJE ULOGE

Foto: Kurir/Denis Čeković

U okviru manifestacije Čačak – prestonica kulture 2023, Čačanska rodna, zasluženo se na tronu našla i Radmila Bakočević, Čačanka, prof. dr emeritus, operska diva, primadona apsoluta. Od svih priznanja i titula koje je tokom briljantne karijere stekla, u prvi plan i danas stavlja ulogu domaćice, majke, supruge i bake.

Radmila Bakočević
foto: Marina Lopičić

Čuvena umetnica i danas, ništa manje, aristokratski nenametljivo pleni lepotom i otmenošću. Čačanska publika je u subotu veče gromoglasnim aplauzom pozdravila sugrađanku, primadonu, ženu koja devet decenija čvrsto stoji na zemlji, pokazujući na delu radost življenja i uspeha, a za sve to je, kako tvrdi, pelcer ponela iz grada na Moravi. Tačnije iz roditeljske kuće oca Đorđa i majke Darinke.

Povratak u zavičaj

– Najlepše se osećam kada dođem kući, a to je naše dvorište Vasovića, u Čačku, kod “Crnogorca”. Iako sam, nažalost, izgubila oba brata, Dragana i Srećka Vasovića, jedan je bio direktor “Elektrodistribucije”, drugi direktor “Šumskog gazdinstva”, ovde i dalje imam svoj deo primarne porodice – priča Radmila okružena prijateljima i rodbinom u subotu uveče pre početka tribine koja je održana u Kulturnom centru Čačak.

Radmila Bakočević
foto: Kurir/Denis Čeković

– Ja sam u Čačku odrasla. Tu sam stekla najbolju prijateljicu, danas doktorku u penziji Amaliju Aćimović. Druženje smo započele kada smo imale šest godina. Zahvaljujući njoj i njenoj porodici, krenula sam na Muzičku akademiju. Amalijina mama tetka Ružica mi je jednom rekla: “Sine, učiteljica može biti svaka devojka koja tu školu završi, ali to što ti možeš, ne može svako” – priseća se primadona koja je Belinijevu “Normu” izvela više puta nego bilo koja druga svetska operska pevačica.

Radmila Bakočević
foto: Kurir/Denis Čeković

Put do zvezda nije bilo lak.

– Tako je 1951. usledio moj dolazak u Beograd i prijemni ispit na Akademiji. Ja sam tada primljena, ali sam najpre morala da završim srednju muzičku školu, a potom da krenem na Akademiju, otac to, naravno, nije znao. Za dve godine sam završila srednju, a za isto toliko i Akademiju – priseća se umetnica svojih početaka u prestonici.

Operska diva svetskog glasa kaže da je uticaj primarne porodice u Čačku bio presudan za sve što je u životu radila. U čačanskoj porodici se uvek znalo za red. Kasnije, ma kakve blistave uloge igrala, kada se zavese spuste, znala je da je kod kuće u porodici sa suprugom Aleksandrom i ćerkom Magdalenom čeka spokoj, kome je odmalena naučena.

– Pa da, uvek kada se zavese spuste, ja sam bivala domaćica, majka, supruga, a danas baka. To je moja najbolja glavna uloga, ona nikada ne prestaje – kaže kroz osmeh naša sagovornica.

Radmila Bakočević
foto: Dragan Kadić

Čačani pamte da je Radmila pre nekoliko godina na jednom veselju u Preljini, na opšte oduševljenje prisutnih, otpevala nekoliko starogradskih pesama. Bilo je to na venčanju unuke Ane, Draganove ćerke, koja je danas učiteljica u Berlinu i takođe talentovana za pevanje.

– Volim ja narodnu i starogradsku muziku, često rado zapevam. Čak sam za RTB snimila i ploču s brojnim numerama. Međutim, kako su me karijera i život nosili na druge strane, za to je uvek bilo malo vremena – kaže primadona.

Radmila Bakočević, Breda Kalef
foto: Damir Dervišagić

Pleni osmehom

Priznaje da kafane nikada nije volela, ovom prilikom otkriva i zašto.

– Kafana mi je uvek asocijacija na nastup, premijere, spremanje nove uloge i situaciju da zbog obaveza tog dana nemam u svojoj kući pripremljen ručak pa da tamo moram ići zbog ishrane. A znate, ja sam odrasla u jednom drugačijem vremenu, kada kafana nije išla uz devojku, pa je to tako i ostalo – priča kroz osmeh žena koja i danas pleni šarmom i prijatnošću. Žena koja je u Čačku stekla titulu dama Radmila.

Kurir.rs Denis Čeković

Kurir
Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar


Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE