Radio BalkanFox

Radoš Bajić se vratio u Moskvu posle 20 godina

Proslavljeni srpski glumac, reditelj i producent Radoš Bajić i Miloš Biković bili su glavne zvezde otvaranja 46. Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi. Bajić je u glavni grad Rusije došao kao član žirija na poziv Nikite Mihalkova da izabere s kolegama najbolje filmove, a Biković se za nagradu bori s ostvarenjem „Bauk“ reditelja Gorana Radovanovića.

Radoš Bajić
foto: Contrast Studios

Posle 20 godina ponovo sam u Moskvi, i moj osnovni utisak je da sam fasciniran. Veličanstven grad, blista i danju i noću, čist i uredan, u kojem su istorijski spomenici i kulturno nasleđe dominantni, a ljudi normalni, pristojni, kulturni i obučeni po evropskim standardima, vozni park, rekao bih, bolji nego u Vašingtonu – kaže Bajić za Kurir i dodaje:

Nema ni naznaka bilo kakvih tenzija i ugrožene bezbednosti. Festival je odlično organizovan, ogromna je posećenost, glamur i, rekao bih veoma, dobra selekcija filmova. Kao članu žirija, po pravilniku koji sam potpisao, nije mi dozvoljeno da govorim o filmovima, ali mogu da kažem da je sinoć prikazan film „Bauk“ kolege Gorana Radovanovića, koji je lepo primljen. Veoma veliki interes vlada za „Heroje Halijarda“, koji će imati pet festivalskih projekcija, a večeras je prva u velelepnom zdanju Filmskog centra Rusije, koji se nalazi u srcu Moskve. „Halijard“ nije u takmičarskom programu jer je prethodno imao internacionalnu premijeru na festivalu u Talinu novembra prošle godine, moguće da je to razlog što mi je ukazana čast da budem član stručnog žirija – jer selektori ovde neskriveno govore da su oduševljeni našim filmom.

Radoš Bajić
foto: Contrast Studios

Festival se održava od 19. do 26. aprila i za nagrade će se boriti filmovi Nemačke, Irana, Austrije, Turske, Rumunije, Meksika, Rusije i Srbije. U žiriju su i reditelj i producent Fridrik tor Fridrikson sa Islanda, scenarista Igor Vološin iz Rusije, reditelj Husein Karabej iz Turske, glumica Elena Ljarova iz Rusiji i rediteljka Gulnara Sarsenova iz Kazahstana. Publika će u revijalnom delu programa moći da pogleda film „Heroji Halijarda“.

Radoš Bajić
foto: Contrast Studios

– Veoma sam iznenađen da se ne oseća nikakva ostrašćenost u odnosu na „Halijard“ u kontekstu teme koju obrađuje, koja je koliko srpska toliko i američka… To potvrđuje i činjenica da ću danas imati jednosatni intervju za Nacionalnu rusku televiziju. Jednom rečju, moram da priznam da sve ovo u ovakvom obimu, kvalitetu i empatiji niti sam očekivao, niti pretpostavljao, uz fakat da gotovo svaki ruski čovek sa kojim sa imao komunikaciju sa ogromnim pijetetom i poštovanjem govori o Srbiji i o bratskom prijateljstvu sa našim narodom – zaključuje Bajić.

Bonus video:01:08

Producent i glumac Nedeljko Bajić o tome kako je dobio ime, slučajni susret u Sarajevu


Kurir
Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE