Radio BalkanFox

Savet baštovana za oporavak cveća

SAVET ISKUSNIH BAŠTOVANA ZA BRZ OPORAVAK BILJAKA: Stavite OVU namirnicu u saksiju i vratite svom CVEĆU život

Cveće, Foto: Printscreen/ Youtube/ Kruna VD

Period obilnih kiša doneo je velike probleme baštovanima, a naročito pate vlasnici ruža. Njihove ljubimice teško podnose obilnu vlagu, a podložnije su i napadu gljivica i raznih štetočina, pa im je potrebna zaštita.

Da bi se što pre oporavile, savetuje se da ih redovno prskate fungicidom, a cvetanje se popravlja pomoću jačeg prihranjivanja.

U tu svrhu iskoristite kore banana kojih uvek ima, naročito u sezoni torti i sladoleda od ovog voća. Kora je puna kalijuma koji je pravo blago za svo cveće, a naročito za ruže.

Ruže
foto: Printscreen/youtube/Cvetnipozdrav

Uz njega, u kori banana ima i fosfora, kalcijuma, magnezijuma i sumpora, koji su svi redom blagotvorni sastojci za biljke. Nije vam neophodna neka naročita priprema.

Naseckajte kore banana, a zemlju oko banana malo raskopajte. Vratite zemlju i, po potrebi, dodajte malo malča. Čim kora počne da truli, ruže će početi da dobijaju potrebne nutritivne sastojke.

Ovaj savet se može primeniti i u nezi klematisa, kao i za hortenzije. Baštovani prave i tečno đubrivo tako što u posudu dodate kore banana i nalijete vodu. Sačekajte desetak dana, pa vodom u kojoj su odstojale kore zalijte ruže. Možete dodavati vodu i kore sve dok ne primetite da su one potpuno promenile boju. Tada ih možete zakopati bilo gde u bašti ili sipati u komposter.

BONUS VIDEO:OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO)

13:23

OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO)

(Espreso/magazin.novosti)
Espresso

radiobalkanfox

Dodaj komentar


Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE