Radio BalkanFox

Smatra se glavnim krivcem za povišeni holesterol

Međutim, da li je puter zaista toliko štetan po zdravlje kako se decenijama smatralo?

Zdravstvene prednosti putera

Maslac, kao prirodni proizvod, sadrži mnoge korisne sastojke koji su značajni za ljudsko telo. Vitamini A, D, E i K2, kao i buterna kiselina, koja blagotvorno deluje na stanje creva, čine puter izvorom važnih hranljivih materija.

Ovi vitamini podržavaju imuni sistem, regulišu nivo holesterola i glukoze u krvi, jačaju kosti i smanjuju rizik od određenih bolesti.

Puter u ishrani Francuza

Interesantno je da, iako su najveći ljubitelji putera stanovnici Francuske, koji pojedu više od 8 kg putera godišnje po osobi, oni nemaju problem sa zdravljem koji se povezuje sa konzumacijom ovog namaza. Ova činjenica izaziva pitanje kako je moguće da uprkos velikoj konzumaciji putera, Francuzi održavaju dobro zdravlje.

Foto: shutterstock

Godinama se raspravlja o korisnosti putera

Puter i kardiovaskularne bolesti

Iako se puter smatrao glavnim uzrokom kardiovaskularnih bolesti zbog svog visokog sadržaja holesterola, stručnjaci danas smatraju da je umerena konzumacija putera deo zdrave ishrane. Ipak, lekari i dalje ne preporučuju puter pacijentima koji pate od ateroskleroze, već ih savetuju da ga zamene kvalitetnim margarinima.

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije

Prema preporukama SZO, masti treba da čine 15-35 odsto dnevne energetske vrednosti iz obroka, a trebalo bi da budu uglavnom nezasićene masne kiseline, poput omega-3 i omega-6, koje se nalaze u raznim biljnim uljima i ribi. Životinjske masti, kao što je puter, trebalo bi da budu samo dodatak drugim proizvodima.

BONUS VIDEO:
Republika

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE