Radio BalkanFox

Šminka sa šljokicama bi mogla biti zabranjena

OVA ŠMINKA ĆE USKORO BITI ZABRANJENA: Pobacaćete svu kozmetiku kada budete čuli šta je RAZLOG - tiče se zdravlja

Šminka, Foto: Profimedia

Žene bi uskoro mogle da se “pozdrave” sa šljokicama koje se koriste mahom u kozmetici zarad očuvanja životne sredine. Razni sjajevi, senke, sprejevi i ostali proizvodi sa šljokicama ne bi trebalo više da se proizvode nakon odluke Evropske komisije da ograniči upotrebu mikroplastike koja se namerno dodaje proizvodima.

Mikroplastika je poslednjih godina uzela maha na uticaj zdrave životne sredine, ali odrazila se i na zdravlje čoveka, s obzirom da su njene čestice pronađene u krvi čoveka.

Šminkanje
foto: Profimedia

Upravo zbog toga očekuje sa mnogi brendovi naprave njihovu rasprodaju. Evropska komisija je od 25. septembra usvojila meru kojom se, u skladu sa zakonodavstvom EU o hemikalijama ograničava mikroplastika koja se namerno dodaje u proizvode. Ova mera se ne odnosi samo na kozmetičku industriju, već ima i ostale sfere.

Određeni proizvođači proizvoda za nokte najavili su da će se njihovi proizvodi koji sadrže mikroplastiku povući sa tržišta do 16. oktobra.

Nove mere imaju za cilj da spreče ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u životnu sredinu. Biće zabranjena prodaja same mikroplastike i proizvoda u koje je namerno dodata i koji se iz nje oslobađaju tokom upotrebe.

BONUS VIDEO:Novi Sad upravlja otpadom po principu cirkularne ekonomije

02:21

Novi Sad upravlja otpadom po principu cirkularne ekonomije

(Espreso/mondo)
Espresso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE