Radio BalkanFox

ŠTA ZNAČE BROJEVI NA PLASTICI? Ima ih od 1 do 7, a evo koji označavaju OPASNOST, a koji su BEZBEDNI!

Nekadašnja vaterpolo reprezentativka Srbije Nastasja Nedimović, pobedila je opaku bolest – multipli mijelom, rak koštane srži, a sada kroz mnogobrojne zdravstvene savete, pomaže ljudima da unaprede svoj život.

Ona je ovaj put podelila sa svojim pratiocima šta zapravo znače brojevi na plastičnim ambalažama i na koje treba obratiti pažnju:

Plastična pakovanja su označena brojevima od 1 do 7.

1 – PET

Nalazi se u većini flaša za vodu i nekim drugim pakovanjima. Predviđena je za jednokratnu upotrebu, a ako se koristi ponovo, može doći do razgradnje, može doći do razvoja bakterija i ispuštanja kancerogenih supstanci.

2 – HDPE

Koristi se za proizvodnju flaša za mleko, za ulje, za neke igračke i kese. Smatra se među najsigurnijim oblicima plastike.

3 – PVC

Koristi se za proizvodnju flaša za ulje, za dečje igračke i za omote raznih proizvoda. PVC je sinonim za otrovnu plastiku zbog toga što može da ispušta razne toksine.

Informer/Zaštitnik potrošača

plastika

4 – LDPE

Koristi se u najlonu za obmotavanje i u raznim kesama, kao i u kesama za pakovanje hleba. Smatra se manje toksičnom od ostale plastike i relativno sigurne za upotrebu.

5 – PP

Koristi se za jednokratne pelene, za čepove za boce, za pakovanja za jogurt, margarin, kao i plastične kutije na primer za užinu i smatraju se bezbednim za upotrebu.

6 – Polistiren

Koristi se u izradi čaša za jednokratnu upotrebu, kao i za pakovanja za hranu za poneti i pakovanja za jaja. Polistireni mogu da otpuštaju stirene, koji su potencijalno kancerogeni za ljude. Trebalo bi da se izbegavaju.

7 – Ostalo

Glavna briga kod ovih plastika je potencijal ispuštanja hemijskih supstanci kod prehrambenih proizvoda i napitaka. Jedna od njih je BPA, Bisfenol A, koji je inače poznat po poremećaju rada endokrinog sistema. Od njega se prave bočice za bebe, boce za hlađenje vode i pakovanja za hranu

BONUS VIDEO:

Pratite nas na društvenim mrežamaInformer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE