Radio BalkanFox

Stalni osećaj hladnoće

SAVET LEKARA KOJI ĆE VAM PROMENITI ŽIVOT: Ako NE MOŽETE da se ugrejete ni zimi ni leti, to znači samo JEDNO

Hladnoća, Foto: Profimedia

Za takav osećaj američki lekar Jakob Tejtelbaum tvrdi da su odgovorni određeni zdravstveni razlozi, od poremećaja rada štitne žlezde do hroničnog stresa.


Ako štitna žlezda, koja kontroliše metabolizam, radi usporeno, to se odražava na termoregulacioni sistem osobe, pa se često žali da joj je hladno. Zato bi trebalo da proverite funkcije štitne žlezde, savetuje Tejtelbaum.

Ruke, Hladne ruke, Hladnoća, Zima, Muškarac
foto: Profimedia

Nedostatak gvožđa takođe može biti uzrok stalnog osećaja hladnoće.

– Gvožđe je neophodno za dopremanje kiseonika ćelijama, koje ga koriste za proizvodnju energije. Ako ćelije ne proizvode dovoljno energije, upravo zbog nedostatka gvožđa, termoregulacioni sistem nikada ne može dovoljno da se „ugreje“, ističe Tejtelbaum i savetuje da treba obogatiti ishranu crvenim mesom i suplementima.

Zimogrožljivost izaziva i nedovoljno odmora i sna. Ovaj lekar navodi i zanimljivu činjenicu da su ljudi pre pojave interneta spavali u proseku devet sati, a danas većina spava u proseku manje od šest i po sati, što nije dobro ni dovoljno za revitalizaciju organizma.

Hronični stres čak i u blažem obliku može da deluje loše na hipotalamus, centar koji, između ostalog, reguliše rad štitne žlezde i autonomnog nervnog sistema. U ovakvoj situaciji dolazi do osećaja hladnoće, dok, sa druge strane, sreća i psihičko zadovoljstvo deluju suprotno, odnosno utiču na stvaranje energije, poručuje Tejtelbaum.

BONUS VIDEO:METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ ZA KURIR TV: Do kada će trajati hladno vreme?

03:12

METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ ZA KURIR TV: Do kada će trajati hladno vreme?

(Espreso/sportskiportal
Espresso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE