Radio BalkanFox

Tajna dugovečnosti Japanaca je u ishrani bogatoj jodom

Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju najduži životni vek u svetu, žene u proseku žive 81 godinu, a muškarci 78 godina. Japanci se ne goje lako. U Japanu je najniži procenat srčanih udara, moždanog udara i malignih bolesti, najmanja je smrtnost od korone… Nisu samo geni presudni, jer kad se presele na zapad, češće oboljevaju, isto kao i zapadnjaci.

Tajna za dobro zdravlje i dug život je u ishrani

Ishrana stanovnika Japana je uravnotežena, hranjiva i niskokalorična, zasnovana na ribi i plodovima mora. Riba je bogata jodom i omega-3 masnim kiselinama. Jod je esencijalan mineral za održavanje dobrog zdravlja. Kao osnovni gradivni element hormona štitne žlezde utiče na većinu metaboličkih procesa u organizmu i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva.

žena, hrana, vagina, Ishrana
foto: Profimedia

Doktor Dejvid Deri rekao je da je jod najbolji antibiotik i antivirotik. U kontekstu činjenice da većina bolesti ili započinje ili se nastavlja upalama koje uzrokuju bakterije i virusi, onda je ovo važna informacija. Svakih 17 minuta krv ponovno cirkuliše kroz tkivo štitne žlezde, u kojem će, ako postoji dovoljna količine joda, bakterije i virusi biti uništeni.

Ljudsko telo ne može skladištiti jod, pa je stoga neophodno da se svakodnevno unosi. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrastao čovek, da bi izmirio dnevne potrebe za jodom treba da unosi oko 150 mikrograma joda, ali se preventivno dejstvo postiže tek unošenjem većih količna.

Opasnosti od toga da ćete uneti previše joda nema, jer ne treba zaboraviti da ljudi u Japanu konzumiraju dnevno 12 miligrama joda, što je desetostruko više od preporuke SZO. Najbolji izvori joda su alge i morska riba. Sledimo primer Japanaca! Povećajmo unos joda kroz hranu i vodu!

(Kurir.rs)

Bonus video:

SUDIJE MORAJU DA ČUVAJU ZVEZDE FUDBALA! Stručnjaci o greškama Srbije na SP: Tako smo i 2006. godine priredili koban kiks!

00:39

SUDIJE MORAJU DA ČUVAJU ZVEZDE FUDBALA! Stručnjaci o greškama Srbije na SP: Tako smo i 2006. godine priredili koban kiks!

Kurir
Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE