Radio BalkanFox

Kako očistiti peglu?

Možda nekome neobično, ali čišćenje pegle za odeću je takođe važno, iz nekoliko razloga. Tokom vremena, na površini pegle se mogu nakupiti ostaci tkanina, prašina, vlakna i ostale prljave čestice koje dolaze sa odećom. Redovno čišćenje pegle može da održava higijenu i sprečava prenošenje ovih nečistoća na odeći.

Sprečavanje mrlja na odeći je takođe čest slučaj kada redovno ne čistimo peglu. Neslaganje prljavštine I ostavi tkanina na površini pegle mogu da uzrokuju mrlje na odeći prilikom peglanja. Čistom peglom smanjujete rizik od mrlja i oštećenja odeće.

pegla
foto: Shutterstock

Produžavate vek trajanja pegle, jer ako se njene nečistoće i naslage ne uklanjaju redovno, mogu da uzrokuju oštećenja unutrašnjih delova pegle, što može dovesti do kvara. Naravno, tu je još jedan razlog zašto je važno da redovno čistite peglu. Tada ćete bolje i kvalitetnije peglati. Čista pegla omogućava bolje i ravnomernije peglanje odeće. Naslage i nečistoće na pegli mogu da ometaju glatko klizanje po tkanini.

Da biste počeli sa čišćenjem pegle, za početak je isključite i sačekajte da se ohladi. U zavisnosti od toga kako je pegla isprljana, postoji nekoliko sredstava za njeno efikasno čišćenje – mešavina sirćeta i vode, pasta od sode bikarbone, sredstvo za čišćenje za peglanje…

Prvo, očistite površinu pegle. Koristite uvek meku krpu ili sunđer, a u slučaju da je prljavština tvrdokorna, morate malo jače trljati. Budite pažlivi da ne oštetite površinu ploče. Zatim, isperite i obrišite. Potom proverite ploču za peglanje. Kada se sve osuši, savetujemo vam testiranje pegle. Upalite je na niskoj temperature na komadu odeće koji vam nije važan, kako biste bili sigurni da neće ostavljati ostatke sredstva za čišćenje po odeći.

pegla
foto: Profimedia

Kako očistiti peglu od zalepljene tkanine?

Ako je tkanina zalepljena na površini pegle, evo kako je sigurno i efikasno ukloniti:

 1. Isključite peglu i ohladite je potpuno: Pre nego što počnete bilo šta da radite, proverite da li ste peglu isključili iz struje i sačekajte da se potpuno ohladi kako biste izbegli opekotine.
 2. Uklonite višak tkanine: Ako je moguće, nežno uklonite veći komad zalepljene tkanine. Možete koristiti pincetu ili mekani drveni štapić kako biste to učinili.
 3. Pripremite sredstvo za čišćenje: Najbolja kombinacija je mešavina destilovanog jabukovog sirćeta i vode. Ovu smesu stavite u bočicu sa raspršivačem.
 4. Navlažite krpu ili sunđer: Navlažite čistu pamučnu krpu ili sunđer u pripremljenu smesu sirćeta i vode. Pazite da krpa ne bude prenatopljena, već samo vlažna.
 5. Obrišite zalepljeni materijal: Nežno obrišite zalepljeni materijal sa površine pegle koristeći vlažnu krpu ili krpu. Pritiskajte i pomerajte krpu preko mesta na kom je tkanina zalepljena dok se materijal postepeno ne odlepi.
 6. Isperite i osušite: Nakon što ste uklonili zalepljeni materijal, isperite površinu pegle čistom vlažnom krpom kako biste uklonili preostalo sirće. Zatim obrišite površinu pegle suvom krpom.
 7. Testirajte peglu: Pre nego što ponovno koristite peglu za peglanje odeće, proverite da li radi ispravno na niskoj temperaturi na komadu tkanine koji nije važan kako biste bili sigurni da nema ostataka tkanine ili nečistoća na površini pegle.

Pazite da budete nežni dok čistite peglu kako ne biste oštetili površinu. Ovaj postupak treba biti dovoljan da ukloni zalepljenu tkaninu sa pegle.

kućni poslovi, pegla, peglanje
foto: Shutterstock

Kako očistiti peglu folijom?

Čišćenje pegle folijom može biti brz način da uklonite naslage i prljavštinu s površine pegle. Evo kako to možete učiniti:

 1. Isključite peglu i ohladite je: Pre nego što počnete čistiti peglu folijom, budite sigurni da je pegla isključena iz struje i potpuno ohlađena kako biste izbegli povrede.
 2. Pripremite foliju: Uzmite običnu aluminijsku foliju i isecite komad dovoljno velik da pokrije površinu pegle.
 3. Navlažite foliju: Navlažite komad folije sa malom količinom vode. Foliju ne treba prenatapati, već samo lagano navlažiti.
 4. Trljajte folijom: Sada nežno trljajte zalepljene naslage ili prljavštinu s površine pegle koristeći vlažnu foliju. Možete koristiti kružne ili ravne pokrete, u zavisnosti od potreba.
 5. Provera čistoće: Nakon što ste trljali folijom, proverite da li su prljavština ili naslage uklonjene sa površine pegle. Ako su ostali tragovi, ponovite postupak dok ne postignete željeni rezultat.
 6. Isperite i osušite: Kad ste zadovoljni čistoćom, isperite površinu pegle čistom vlažnom krpom kako biste uklonili preostalu vodu i ostatke folije. Zatim obrišite površinu suvom krpom.

Ova metoda sa folijom može brzo da ukloni naslage sa pegle, ali budite nežni kako ne biste oštetili ploču pegle.

Kućni poslovi, žena, peglanje
foto: Profimedia

Kako očistiti peglu pastom za zube?

Čišćenje pegle pastom za zube može biti delotvoran način za uklanjanje naslaga i mrlja sa površine pegle. Evo kako to možete da učinite:

 1. Pripremite pastu za zube: Uzmite običnu belu pastu za zube (ne gel) bez dodatnih boja ili ukusa. Nanesite malu količinu paste (veličine graška) na površinu pegle koja treba da se očisti.
 2. Raširite pastu: Koristite meku krpu ili sunđer da ravnomerno raširite pastu preko naslaga ili mrlja na pegli.
 3. Ostavite pastu da deluje: Ostavite pastu na pegli da deluje 5-10 minuta. To će omogućiti pasti da omekša naslage i mrlje.
 4. Trljajte pastom: Nakon što je pasta delovala, upotrebite meku krpu ili sunđer da nežno trljate peglu. Koristite kružne ili ravne pokrete kako biste uklonili naslage i mrlje.
 5. Isperite i obrišite: Kad ste uklonili naslage i mrlje, isperite površinu pegle čistom vlažnom krpom kako biste uklonili preostalu pastu. Zatim obrišite površinu pegle suvom krpom.
 6. Za kraj se savetuje testiranje rada pegle na malom delu tkanine na niskoj temperature, kako ne biste oštetili odeću koju ste hteli da peglate.

Kako očistiti peglu od kamenca?

 1. Čišćenje pegle od kamenca može biti važno kako biste bili sigurni da će pegla I dalje perfektno da radi. Evo kako joj možete produžiti vek.
 2. Pripremite mešavinu jabukovog sirćeta i vode: Pomešajte destilovano jabukovo sirće i vodu u istoj razmeri. Na primer, možete koristiti količinu od ½ šoljicu vode i ½ šoljicu sirćeta.
 3. Napunite rezervoar za vodu pegle: Ako vaša pegla ima spremnik za vodu, napunite ga pripremljenom smesom jabukovog sirćeta i vode. Ako nema rezevoar za vodu, koristite bočicu sa raspršivačem kako biste raspršili otopinu na površinu pegle.
 4. Uključite peglu i pustite da se zagreje: Uključite peglu na najvišu temperaturu i dopustite da se zagreje. Smesa jabukovog sirćeta octa i vode će ispariti i pomoći će da kamenac omekša na površini pegle.
 5. Isključite peglu: Nakon što se pegla zagreje, isključite je i pustite da se ohladi nekoliko minuta.
 6. Trljajte površinu pegle: Nakon što se pegla ohladi dovoljno da je možete sigurno da je dodirnete, upotrebite krpu ili sunđer i nežno trljajte površinu pegle. Ako su naslage tvrdokorne, možete koristiti meku četkicu za zube kako biste pažljivo očistili kamenac sa površine.
 7. Isperite i obrišite: Isperite površinu pegle čistom vlažnom krpom kako biste uklonili preostalu smesu sirćeta i kamenac. Zatim obrišite površinu pegle suvom krpom.
peglanje
foto: Profimedia

Ovaj postupak čišćenja pegle od kamenca može produžiti vek trajanja uređaja i pomoći u održavanju njegove delotvornosti.

Kako očistiti peglu tabletom?

Da biste očistili peglu sa sredstvom u tabletama koje se koristi za uklanjanje kamenca, možete da sledite sledeće korake:

 1. Pripremite tabletu za uklanjanje kamenca: Prema uputstvu proizvođača, pripremite tabletu za uklanjanje kamenca koja se obično koristi za održavanje aparata za kafu i druge uređaje podložne stvaranju kamenca.
 2. Napunite rezervoar za vodu pegle: Ako vaša pegla ima rezervoar za vodu, napunite ga vodom prema uputstvu proizvođača, a zatim dodajte tabletu za uklanjanje kamenca.
 3. Uključite peglu: Uključite peglu i podesite je na najvišu temperaturu koju dopušta proizvođač. To će omogućiti tabletama da se aktiviraju i počnu da uklanjaju kamenac.
 4. Pustite da se postupak odvija: Kada se pegla zagreje, pustite da se postupak odvija prema uputstvu proizvođača. To može da uključi puštanje pare kroz peglu ili ostavljanje pegle uključenom dok tablet ne rastvori kamenac.
 5. Isključite peglu i isperite: Nakon što je postupak završen, isključite peglu i dopustite da se ohladi. Zatim ispraznite rezevoar za vodu i isperite ga čistom vodom kako biste uklonili preostale ostatke tablete za uklanjanje kamenca.

Ovaj postupak će takođe pomoći prilikom uklanjanja kamenca.

Kako očistiti peglu na paru od kamenca?

Čišćenje pegle na paru od kamenca je važno kako bi se očuvala njena funkcionalnost i produžio njen vek trajanja. Evo kako to možete da učinite:

pegla, čišćenje
foto: Printscreen Youtube
 1. Pripremite otopinu za uklanjanje kamenca: Uzmite destilirani bijeli ocat i vodu u omjeru 1:1. Na primjer, možete koristiti 1 šalicu octa i 1 šalicu vode.
 2. Napunite rezevoar za vodu pegle: Ako vaša pegla na paru ima spremnik za vodu, napunite ga pripremljenom smesom od jabukovog sirćeta i vode. Ako nemate rezevoar za vodu, koristite bočicu sa raspršivačem kako biste raspršili napravljenu smesu na površinu pegle.
 3. Uključite peglu na najvišu temperaturu: Uključite peglu i podesite je na najvišu temperaturu koju dopušta proizvođač. Visoka temperatura pomoći će da omekša i da se ukloni kamenac.
 4. Puštajte paru: Kada se pegla zagreje, pustite da para izlazi iz pegle na najjačem načinu rada. Ovo će pomoći da se otopina sirćeta i vode prođe kroz unutarašnje cevi i komore pegle kako bi otopila kamenac.
 5. Isključite peglu: Nakon nekoliko minuta puštanja pare, isključite peglu i dopustite da se ohladi.
 6. Ispraznite rezervoar za vodu i isperite: Ispraznite rezevoar za vodu i isperite ga čistom vodom kako biste uklonili preostalu smesu sirćeta i kamenac.
 7. Čišćenje površine pegle: Ako na površini pegle ostane kamenac ili naslage, upotrebite meku četku ili krpu kako biste nežno očistili površinu i uklonili preostali kamenac.

Ovaj postupak bi trebalo da doprinese uklanjanju kamenca i da produži njen vek.

Čišćenje pegle od kamenca limuntusom

Čišćenje pegle od kamenca limuntusom (sokom od limuna) može biti delotvorno i prirodan način uklanjanja naslaga kamenca. Evo kako to možete učiniti:

 1. Pripremite limun: Iscedite sveži limun kako biste dobili sok od limuna. Ako nemate sveži limun, možete koristiti komercijalni sok od limuna koji ne sadrži šećer.
 2. Napunite rezervoar za vodu pegle: Ako vaša pegla ima spremnik za vodu, napunite ga svežim sokom od limuna. Ako nemate rezevoar za vodu, koristite bočicu sa raspršivačem kako biste raspršili sveži sok od limuna na površinu pegle.
 3. Uključite peglu na srednju temperaturu: Uključite peglu i podesite je na srednju temperaturu kako biste omogućili da sok od limuna deluje na kamenac.
 4. Puštajte paru: Kada se pegla zagreje, puštajte paru na srednjoj temperaturi kako bi se sok limuna proširio kroz unutrašnje cevi i komore pegle i počeo da omekšava kamenac.
 5. Isključite peglu: Nakon nekoliko minuta puštanja pare, isključite peglu i dopustite da se ohladi.
 6. Ispraznite rezervoar za vodu i isperite: Ispraznite spremnik za vodu i isperite ga čistom vodom kako biste uklonili preostali sok od limuna i kamenac.
 7. Čišćenje površine pegle: Ako na površini pegle ostane kamenac ili naslage, upotrebite meku četku, krpu ili sunđer kako biste nežno očistili površinu i uklonili preostali kamenac.
kućni poslovi, pegla, peglanje
foto: Shutterstock

Ovaj prirodni način čišćenja pegle od kamenca limuntusom može biti delotvoran i siguran za upotrebu. Limun ima kiselost koja pomaže u omekšavanju kamenca, što olakšava njegovo uklanjanje.

Kako očistiti peglu na paru?

Čišćenje pegle na paru je važno kako bi se održala njena funkcionalnost i produžio njen vek trajanja. Evo kako to možete učiniti:

 1. Ispraznite rezervoar za vodu: Ako je on za vodu u pegli pun, ispraznite ga i isperite čistom vodom kako biste uklonili preostalu vodu i nečistoće.
 2. Pripremite smesu za čišćenje: Uzmite destilovanu vodu i sirće u razmeri 1:1. Na primer, možete koristiti 1/2 šoljice destilovane vode i 1/2 šoljice sirćeta.
 3. Napunite rezevoar za vodu napravljenom smesom: Napunite ga napravljenom smesom, koja će pomoći u čišćenju unutrašnjih cevi i komora pegle.
 4. Uključite peglu na najvišu temperaturu: Uključite peglu i podesite je na najvišu temperaturu koju dopušta proizvođač. Visoka temperatura će pomoći da otopina prodre u unutrašnje delove pegle.
 5. Puštajte paru: Kada se pegla zagreje, puštajte paru kroz peglu na najačem načinu rada. Smesa vode i sirćeta će proći kroz unutrašnje cevi i komore pegle i pomoći u čišćenju naslaga i nečistoća.
 6. Isključite peglu: Nakon što je postupak puštanja pare završen, isključite peglu i pustite da se ohladi.
 7. Ispraznite spremnik za vodu i isperite: Ispraznite spremnik za vodu i isperite ga čistom vodom kako biste uklonili preostalu smesu vode i sirćeta.

Redovno čišćenje pegle na paru održava njenu delotvornost i sprečava skupljanje naslaga i nečistoća u unutrašnjosti pegle.

(Kurir.rs/Prva)

Bonus video:01:35

Sezonski posao u Americi


Kurir
Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE