Radio BalkanFox

Rešite se umora i ojačajte mozak: 7 namirnica za bolje pamćenje i koncentraciju


Mnogi od nas se često susreću sa stresnim situacijama, bilo na fakultetu, poslu ili smo jednostavno „istrošili baterije“ i savladao nas je umor. Protiv umora, nedostatka koncentracije i zaboravljanja borite se upravo hranom.

Mozak upravlja većinom telesnih funkcija, pa je važno u ishranu uvrstiti određene namirnice. Koja je to hrana za mozak koja će vam pomoći da imate savršenu memoriju, čitajte u nastavku. Prema rezultatima jedne američke studije koja se bavila temom starenja, pokazalo se da je hrana bogata folatima dobra za mozak i smanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti.

Borovnice – magično voće

Ova bobica je izuzetno dobra hrana za mozak. Istraživanja naučnika pokazala su da redovna konzumacija borovnica ne samo da stimuliše pamćenje, već i koncentraciju, pa čak i utiče na obnavljanje pamćenja. Možda najvažnije istraživanje o borovnicama pokazalo je da bi mogle postati važan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

Oksidativni stres može ubrzati proces starenja mozga jer ima negativne efekte na funkciju mozga. Prema istraživanjima na životinjama, antioksidansi u borovnicama imaju tendenciju da se akumuliraju u području mozga koje je neophodno za inteligenciju. Ljudske studije pokazale su obećavajuće rezultate. U jednoj od tih studija, 9 starijih učesnika sa blagim kognitivnim oštećenjem svakodnevno je konzumiralo sok od borovnice. Nakon 12 nedelja, videli su poboljšanja u nekoliko markera moždane funkcije.

 

Skuša

Omega-3 masne kiseline daju fluidnost ćelijskim membranama, što poboljšava komunikaciju između ćelija. Skuša je puna omega-3 masnuh kkiselina i ako je jedete nekoliko puta nedeljno, možete da povećate sposobnost učenja, poboljšate raspoloženje i pamćenje. Tako da više nećete nikad zaboraviti da skušu stavite u svoju potrošačku korpu.

Kivi

Samo jedan kivi sadrži više vitamina C nego što se dnevno preporučuje, a ujedno štiti mozak od slobodnih radikala, koji mogu da smanje njegovu funkciju, uspore memoriju i sposobnost rešavanja problema. Birajte mekani kivi koji možete da jedete sa kašičicom.

Bademi

Fenilalalin u bademima ima sposobnost da pređe granicu između krvi i mozga, u kojem stimulišu neurotransmitere dopamin, adrenalin noraadrenalin, koji podižu raspoloženje. Bademi su bogati riboflavinom (B2) koji pojačava memoriju.

Suve kajsije

Istraživanja u Americi su pokazala da visoke količine gvožđa povećavaju nervnu aktivnost u levoj hemisferi mozga (odgovorna za analitičko mišljenje). Pojedite zato dnevno nekoliko suvih kajsija, jer njihov vitamin C pojačava apsorpciju gvožđa. Pritom, uticaj suvih kajsija na varenje će biti, hm, eksplozivan.

Jaja

Holin, koji se nalazi u jajaima, održava fleksibilnost i integritet membrana ćelija mozga, bez čega nutrijenti koji se baziraju na mastima, kao i otpadni produkti metabolizma, ne bi mogli da prolaze kroz ćelijske zidove. Holin je ključna komponenta aceltiholina koji prenosi poruke između nerava i mišića. Jaje je pravi poklon paket za vaš mozak!

Teleća džigerica

Prema rezultatima jedne američke studije koja se bavila temom starenja, pokazalo se da je hrana bogata folatima dobra za mozak i smanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti. Teleća džigerica sadrži posebno velike koncentracije folata. Najbolja je jednostavno propržena sa lukom, naravno uz dobro vino.Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE