Radio BalkanFox

Izaziva teška OŠTEĆENJA, procenjuje se da je 1,89 miliona smrtnih slučajeva!

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na jednu namirnicu koju svakodnevno koristimo, a čija prekomerna konzumacija može imati katastrofalne efekte na ljudsko zdravlje.

Zdravoj odrasloj osobi potrebno je do dva grama soli dnevno, odnosno manje od pet grama. Kao maksimalno dozvoljeni dnevni unos za zdravu osobu, jeste onoliko koliko stane u jednu kašičicu.

Treba reći da se to odnosi na ukupnu so, odnosno na so koja je već prisutna u hrani, a ne samo na dodatu so.

Foto: shutterstock

So je dozvoljena samo u malim količinama

 

Dobar odnos natrijuma i kalijuma ključan je za zdravlje, jer kalijum igra posebno važnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska i zdravlju krvnih sudova.

Dnevno treba da unosimo najmanje 3,51 gram kalijuma, a glavni izvor mu je voće i povrće. Posledice prekomernog unosa soli Visok unos soli može imati višestruke posledice na ljudsko telo.

Jedna od njih je zadržavanje tečnosti u telu uzrokovano visokim nivoom natrijuma, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska i oštećenja mozga. 

Foto: shutterstock

Ako imate problem sa visokim krvim pritiskom, smanjite unos soli

Procenjuje se da je 1,89 miliona smrtnih slučajeva svake godine povezano s konzumiranjem previše natrijuma –  saopštila je SZO.

Osim toga, višak natrijuma od prekomerne soli može uzrokovati da krvni sudovi izgube fleksibilnost i postanu čvršći, što doprinosi povećanju pritiska.

Uticaj na bubrege i krvni pritisak bubrezi igraju ključnu ulogu u regulisanju ravnoteže natrijuma u telu. Međutim, preterana konzumacija soli može poremetiti tu ravnotežu i uticati na funkciju bubrega, što posredno može uticati na regulaciju krvnog pritiska.

Dugotrajna prekomerna konzumacija soli može doprineti nastanku hipertenzije, što je važan faktor rizika za srčana oboljenja, moždani udar i druge kardiovaskularne probleme.

Preporuke stručnjaka Iz tog razloga se predlaže da se dnevni unos natrijuma ograniči na oko dva grama, a za osobe koje već imaju visok krvni pritisak stručnjaci smatraju idealnim unos 1,5 grama soli dnevno. Ove preporuke imaju za cilj očuvanje zdravlja i prevenciju potencijalnih zdravstvenih problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:
Republika

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE