Radio BalkanFox

Izložba dela Vase Pomorišca

Poslednji stipendista Matice srpske, jedini naš slikar svoga doba školovan u Londonu, jedini vitražista na prostoru bivše Jugoslavije između dva svetska rata, nagrađivan i u Parizu, a skrajnut! Zaboravljen! Ko god prođe kroz odaje Galerije Matice srpske u Novom Sadu, u kojima je više od 140 dela Vase Pomorišca, za koga uglavnom nije ni čuo, izađe oduševljen. Pa se neretko vrati da opet vidi čuvene „Kartaše“, kojima je ravno vek.

– Vasa Pomorišac je umetnik prve polovine 20. veka, koji svojim stvaralaštvom treba da stoji rame uz rame s najvećim imena srpske likovne umetnosti, poput Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde… Nažalost, njegovo ime ostalo je skrajnuto u široj javnosti. Zato smo u okviru završetka obeležavanja 175 godina Galerije Matice srpske jubilej zaokružili velikom izložbom dela njenog poslednjeg stipendiste – kazuje nam Jelena Ognjanović, kustoskinja izložbe „Pomorišac, Vasa Pomorišac“, dok ulazimo u svet Pomorišca.

Rođen 1893. u Modošu, kako je bio naziv Jaše Tomića, od roditelja poljoprivrednika, Pomorišac je imao sreće da je u istom mestu bio i veliki srpski umetnik Stevan Aleksić, u čijem ateljeu i dolazi u dodir sa slikarstvom. Slede Minhenska akademija, Zagreb, Beograd, a najviše ga oblikuje London, gde je pohađao umetničku školu Sent Martin (Saint Martin Art School), ali ide i u Pariz.

Vasa Pomorišac, Galerija Matice srpske, Izložba
foto: Zorana Jevtić


I NOVČANICE


– Bavio se Pomorišac i ilustracijom, odnosno skicama za novčanice, pa je jedna od hiljadu dinara bila i u opticaju između dva rata. A radio je ilustracije za narodne i dečje pesme – navodi Ognjanovićeva, te su tu i scene proglašenja Dušanovog zakonika, krunisanje cara Dušana, Banović Strahinja, ali i skice za freskoslikarstvo, dok je crkvu u blizini Bijeljine i oslikao.

Na samom ulazu „pucamo“ na čuvene „Kartaše“, dospele iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Nastala je pod uticajem „Kartaša“ Sezana, koji je redovno imao izložbe u Londonu. Ali ipak predstavlja zanimljiv i drugačiji prikaz kartaša od Sezanovog – priča Ognjanovićeva dok se udesno „otvaraju“ impresivni crteži, živo svedočenje o Prvom svetskom ratu.

Kao podanik Austrougarske, jer Vojvodina tada beše u njenom sastavu, Pomorišac, koji je pisao ćirilicom na svim ovim crtežima, biva regrutovan u vojsku dvojne monarhije. Ali se predaje Rusima i priključuje srpskim dobrovoljcima s kojima preko Sibira, Mandžurije, Dalekog istoka, Indijskog okeana, Sueca i Aleksandrije stiže na Solunski front, u čijem proboju je učestvovao:

Autoportret
Autoportretfoto: Zorana Jevtić

– Taj veliki put s vojskom zabeležio je u skicama i blokovima, koji su ovde iz Vojnog muzeja, i to je najzanimljivije. Prikazuje i ljude koji žive u tim područjima: Cejlon, Singapur, Aleksandrija…

Nalazimo i crtež iz Soluna 1918. Tu je i upečatljiva slika sa šlemom, koja je najverovatnije autoportret, nastala iste te 1918, čiji je naziv više nego jasan – „Čežnja za otadžbinom“.

Tu je i portret supruge Erike Veragut, švajcarske slikarke koju upoznaje u Londonu. Par dobija Jasminku i Gorjana, te gledamo i portret ćerke iz 1938.

Prikazana je kao mlada dama, s položenim rukama i rukavicama, što daje prikaz nevinosti mladog bića – kazuje kustoskinja dok ulazimo u prostoriju sa 10 autoportreta.

– Dva nastala samo u četiri godine razlike pokazuju transformaciju, te Pomorišac po povratku iz Londona u Beograd uspostavlja osobiti stil i likovni jezik povezan sa srpskom srednjovekovnom umetnošću, te pokreće i umetničku grupu Zograf sa Živoradom Nastasijevićem, Zdravkom Sekulićem i drugima. Otuda na ovom autoporteretu potpuno drugačija vizija umetnika kao isposnika, u odeždi, s pozadinom koja ukazuje na epski momenat – priča Ognjanovićeva, a prolazimo pored Georgija koji ubiva aždahu s likom Vase Pomorišca.

Vasa Pomorišac, Galerija Matice srpske, Izložba
foto: Zorana Jevtić


VITRAŽ


Na osnovu skice vitraža koji nije izveden, a trebalo je da bude u „Aeroklubu“ pored jednog urađenog od pet metara, lane je, na inicijativu Galerije Matice srpske, napravljena manja verzija vitraža sa ateljeom Stanišić, kome je više od 100 godina. Upravo je Vasa Pomorišac s dedom sadašnje vlasnice sarađivao na izradi maltene svih vitraža koje je radio.


– Tu je i skica za vitraž, diplomski rad u Londonu – prikaz Svetog Đorđa, koji je bio krsna slava porodice Pomorišac, ali i zaštitnik Londona…

Život ga nije mazio, te mu 1941. umire sin Gorjan, a ubrzo i žena. Ostaje sam s ćerkom Jasminkom i upravo prikazani enterijeri govore o očaju i praznini nakon tragedije.

– Srećom, ubrzo će se oženiti Smiljkom Grbić, s kojom će dobiti Gordana i Bojana. Imali su letnju kuću u Martinščici, na ostrvu Cres, i tamo nastaju ovi potpuno drugačiji pejzaži, to je sada život koji dobija puno, porodično značenje – kazuje.

Jelena Ognjanović
Jelena Ognjanovićfoto: Zorana Jevtić

U opusu Vase Pomorišca portret je možda i najbrojniji, jer ne samo da je radio portrete prijatelja, a ovde su Milana Šlanga, Miodraga Markovića, Zdravka Sekulića, porodice Božin, već je i od njih živeo.

Zanimljiv je portret Milanke Vasiljev koji je izložio na pariskom salonu 1938. i dobio srebrnu medalju Udruženja francuskih likovnih umetnika – govori Ognjanovićeva.

Vasa Pomorišac, Galerija Matice srpske, Izložba
foto: Zorana Jevtić

U Londonu završava i Centralnu školu za umetnost i zanate, te postaje jedini školovani vitražista između dva svetska rata na teritoriji Jugoslavije. Mnogi prolaze kroz Stari dvor, gde je beogradska vlast, a ne znaju da su onih 10 vitraža narodnooslobodilačke borbe i obnove zemlje posle Drugog svetskog rata delo Vase Pomorišca. Kao i ogromni vitraž na hotelu „Metropol“ u Beogradu, koji se vidi iz Bulevara. Vasa Pomorišac je otišao 1961, a toliko toga je ostalo. I da se videti i u Galeriji Matice srpske do 3. marta…

Jelena S. Spasić


Kurir
Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE